Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Шкідливі «вітамінчики»: чим небезпечні нітрати в продуктах

Дата: 04.04.2025 11:37
Кількість переглядів: 35

Шкідливі «вітамінчики»: чим небезпечні нітрати в продуктах

  З настанням весни на прилавках супермаркетів з’явилося багато ранніх овочів і фруктів. Їх вигляд настільки спокусливий, що люди тягнуться за гаманцем, щоб принести на свій стіл свіжих «вітамінчиків». І далеко не всі покупці замислюються про те, що чим гарніші плоди, тим вони небезпечніші. Адже в них можуть міститися підступні нітрати.

  Нітрати входять до складу азотистих добрив, що використовуються для підвищення врожайності сільськогосподарських культур. У мінімальних дозах вони не шкідливі. Однак, якщо господар поля перестарався з підгодовування, фрукти і овочі можуть становити серйозну небезпеку для здоров’я. І до того ж від нітратного отруєння постраждають всі системи організму. Адже шкідливі речовини вступають в реакцію з білком крові – гемоглобіном, внаслідок чого червоні кров’яні тільця припиняють постачати кисень до клітин. Внаслідок цього порушується обмін речовин, страждають нервова система і захисні функції організму. Якщо нітрати надходять в організм у невеликих дозах, але регулярно, то це загрожує появою серцево-судинних захворювань, нервових розладів.

  Перші ознаки гострого отруєння нітратами виникають через 4-6 годин після вживання продуктів. Це нудота, задуха, посиніння шкіри і слизових оболонок, діарея. Стан супроводжується запамороченням, прискореним серцебиттям, загальною слабкістю, болями в потиличній зоні. Особливо небезпечна «хімія» для маленьких дітей і майбутніх мам.

  Найбільше нітратів містять буряк, щавель, капуста, петрушка, кріп, редиска і огірки. У помідорах і часнику їх менше. Яскрава ознака нітратних овочів – насичене забарвлення, у фруктів немає жодного пошкодження. Основна кількість шкідливих речовин міститься в шкірці плоду і в місці біля плодоніжки. Нітратні овочі і фрукти найчастіше трапляються на стихійних ринках, оскільки там їх ніхто не перевіряє.

  Безпечна продукція – це та продукція, яка пройшла відповідний лабораторний контроль на вміст нітратів та дозволена для реалізації в місцях санкціонованої торгівлі.

   Саме тому Хмельницьке районне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області рекомендує:

  1. Купуючи овочі та фрукти, поцікавтеся у продавців наявністю супровідних документів, що засвідчують їх походження, безпечність та якість.
  2. Не купуйте овочеву продукцію та фрукти на стихійних ринках.
  3. Купуйте овочі та фрукти натурального вигляду: вони не повинні бути надмірно великі, надзвичайно яскравого забарвлення, блищати, ніби відполіровані.
  4. Під час купівлі овочів майте на увазі, що мінімальний вміст нітратів частіше буває в овочах середнього розміру.
  5. Намагайтесь не купувати парникові овочі та фрукти, почекати поки з’явиться грунтова продукція.
  6. З обережністю застосовуйте в сільському господарстві та приватному секторі добрива.

 

Відділ державного нагляду

за дотриманням санітарного законодавства

Хмельницького  районного  управління

ГУДПСС  в Хмельницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.