Пташиний грип. Що потрібно знати і чому?
Грип птиці – це інфекційне захворювання птиці, яке викликане вірусами грипу А. Вірус H5N1 – це підтип вірусу грипу A, який буває в основному у птахів, дуже заразний і може бути причиною їхньої смерті. Відомо, що дикі мігруючі птахи є природним резервуаром для високопатогенних вірусів і можуть передавати їх свійській птиці через безпосередній контакт. Хвороба швидко поширюється територією, особливо там, де є міграційні шляхи дикої перелітної птиці та можливість контакту її з домашньою птицею. До захворювання сприйнятливі усі види птиці. Грип птиці – не лікується та закінчується 100 % загибеллю. Пташиний грип належить до великої групи різноманітних вірусів грипу, які спочатку вражають птахів. Зрідка ці віруси грипу можуть заразити інші біологічні види, зокрема свиней і людей.
Як поширюється грип птиці серед птахів?
Інфіковані птахи поширюють вірус через свою слину, носові секреції і фекалії. Чутливі до інфекції птахи можуть бути інфіковані, коли вони контактують із зараженими виділеннями чи секреціями. Свійські птахи можуть бути інфіковані вірусом пташиного грипу через безпосередні контакти з інфікованими водоплавними птахами чи іншими інфікованими птахами, або через контакт із поверхнею (земля, глина чи клітки, предмети догляду), або з матеріалами (вода або корм), що були заражені вірусом. Проте інфікування птиці відбувається в основному повітряно-крапельним шляхом.
Ознаки пташиного грипу у свійської птиці.
Клінічні ознаки грипу птиці є мінливими і залежать від вірулентності вірусу, виду,віку, статі птиці, супутніх хвороб, навколишнього середовища тощо. Приміром, у курей вони різноманітні: від слабовиражених до гострого перебігу, з високою смертністю без проявів будь-яких симптомів або з мінімальними ознаками депресії; втрата апетиту, раптова загибель великої кількості птиці у стаді. Хвора птиця сидить або стоїть у напівкоматозному стані з опущеною головою. При цьому загибель птиці сягає 80–100%. Кури, інфіковані вірусом пташиного грипу, несуть яйця без шкаралупи і з часом зовсім припиняють яйцекладку. Хвороба супроводжується депресією, втратою чутливості, сльозотечою, набряками в ділянці голови і шиї, ціанотичністю слизових оболонок, гребінця та сережок, водянистим проносом, рідше – симптомами ураження органів дихання.
Клінічні ознаки грипу індиків залежать від патогенності збудника, віку птиці та інфікування збудниками інших хвороб. У разі зараження високопатогенними штамами грипу відмічають раптову загибель птиці, знижується або припиняється яйцекладка, з’являються бронхіальні хрипи і крепітація в легенях, глухий, болючий кашель, синусити, набряки голови, депресія, діарея. Смертність досягає 80–90%
Чи може людина бути інфікована вірусом грипу птиці?
Перший підтверджений випадок зараження людей пташиним грипом відбувся в Гонконзі у 1997 р., коли штам Н5N1 викликав важке респіраторне захворювання 18 осіб. Захворювання людей відбулося в той же самий час, коли мала місце епідемія високопатогенного пташиного грипу і були викликані тим же самим штамом, що й серед популяції свійських птахів. За період 1997-2005 рр. у країнах Південно-Східної Азії (В’єтнам, Таїланд, Камбоджа, Індонезія) захворіло 134 людини. Світова організація охорони здоров’я (WHO) зберігає оновлені дані і об’єднані звіти про випадки захворювання людей пташиним грипом A (H5N1).
Як люди заражуються вірусами грипу птиці?
Віруси грипу птиці можуть інфікувати інші види тварин, а також людей. Люди заражаються пташиним грипом при тісному контакті з хворою домашньою птицею (свійськими курми, качками й індиками) під час нагляду за ними, забою і обробці або з поверхнями, зараженими секреціями чи іншими виділеннями інфікованих птахів. Поширення вірусів грипу птиці від однієї хворої людини до іншої буває дуже рідко.
Які наслідки захворювання на грип птиці для здоров’я людини?
Існує два основні ризики для здоров’я людини при захворюванні грипом птиці: 1) ризик безпосередньої інфекції, коли вірус переходить від інфікованого птаха до людини, внаслідок чого іноді людина може тяжко захворіти; 2) ризик того, що вірус (якщо у нього є для цього достатньо можливостей) перейде в форму, дуже заразну для людей, яка легко передається від людини до людини.
Чи є ризик заразитися грипом птиці при вживанні в їжу продукції птахівництва?
Не зареєстровані випадки, коли правильно приготоване пташине м’ясо чи яйця могли бути джерелом захворювання на пташиний грип. Вірус грипу птиці руйнується від дії високої температури. Звичайне готування їжі, коли будь-яка її частина прогрівається до 70° C, гарантовано знищує вірус. Також треба подбати, аби готові страви не контактували з сирими продуктами. В уражених реґіонах також не варто використовувати сирі яйця як складову продуктів, що не зазнаватимуть термічної обробки.
Що необхідно знати власникам птахівничих господарств!
Щоб не допустити занесення захворювання на територію господарства, необхідно в період міграції дикої перелітної птиці посилити ветеринарно-санітарні заходи відповідно до “Ветеринарно-санітарних правил для птахівничих господарств і вимог до їх проектування”. Корми зберігати у закритих приміщення (бункерах), щоб уникнути контакту його з іншою птицею.
Важливо знати громадянам особистих селянських господарств!
Щоб вберегти птицю, на час міграції диких птахів домашню птицю слід тримати ізольовано, у закритих приміщеннях або вольєрах, не допускати її вигул на гуртових пасовищах, ставках, річках та інших водоймищах, що унеможливить контакт з дикою перелітною та синантропною птицею (горобці, ворони, голуби тощо).
При виявленні трупів загиблої птиці негайно повідомляти державні установи ветеринарної медицини. При підозрі захворювання чи загибелі птиці необхідно звертатися до спеціалістів Старокостянтинівської дільничної лікарні ветеринарної медицини (вул. Соборна, 26).