Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

  ГОСТРІ  КИШКОВІ  ІНФЕКЦІЇ – ЇХ НЕДОПУЩЕННЯ ТА ПРОФІЛАКТИКА!!!

Дата: 17.09.2024 12:09
Кількість переглядів: 30

   Фото без опису

    ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ (ГКІ) – це велика група захворювань з ознаками  загальної  інтоксикації  організму, які  уражають шлунково-кишковий тракт. Загальні клінічні прояви – це загальна слабість, болі в животі, проноси, блювання, підвищення температури тіла, озноб, головний біль. Інкубаційний період - триває від декілька годин до 7 діб з моменту зараження. Найпоширенішими кишковими інфекціями є: дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусна  і ентеровірусні інфекції. Практично всі збудники кишкових інфекцій надзвичайно живучі. Вони здатні довго існувати в грунті, воді і навіть на різних предметах.  Наприклад, на ложках, тарілках, дверних ручках і меблях. Кишкові мікроби не бояться холоду, проте все ж вважають за краще жити там, де тепло і волого. Особливо швидко вони розмножуються в молочних продуктах, м’ясному фарші, холодці, киселі, а також у воді (особливо в літній час).

    Існують три шляхи передачі ГКІ: харчовий, водний і контактно-побутовий.

Основний шлях передачі збудника інфекцій – харчовий, коли зараження відбувається через споживані продукти харчування і приготовлені з них страви, а також овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами і вжиті в їжу без достатньої гігієнічної і термічної обробки.

Водний шлях передачі збудників інфекцій спостерігається значно рідше, в основному через забруднення питної води, внаслідок аварій на водопровідних та каналізаційних мережах.

При контактно-побутовому шляху передачі збудник інфекції може передаватися через забруднені руки, предмети домашнього вжитку (білизна, рушник, посуд, іграшки).

 Отже, основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій  є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник  захворювання.

   Профілактика:

  • дотримуйтесь правил особистої та санітарної  гігієни;
  • підтримуйте чистоту;
  • відокремлюйте сиру їжу від готової;
  • ретельно готуйте їжу;
  • зберігайте їжу та харчові продукти за безпечної температури та захищену від комах та гризунів;
  • використовуйте безпечну воду та свіжі продукти;
  • часто мийте руки з милом (після прогулянки, після туалету, перед споживанням їжі).

  Пам’ятайте, головна основа профілактики, що залежить від нас самих, це частіше мити руки з милом.

 

Відділ державного нагляду

за дотриманням санітарного законодавства

Хмельницького  районного  управління

ГУДПСС  в Хмельницькій області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано