Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

ВІРУС КОКСАКІ АБО СИНДРОМ «РУКА-НОГА-РОТ»

Дата: 17.07.2024 12:35
Кількість переглядів: 99

Фото без опису

   Вірус Коксакі – це хвороба, що вражає ротову порожнину, кисті рук та ступні.  Через це у захворювання є й інша назва: синдром «рука-нога-рот». Коксакі відноситься до ентеровірусів. Це «кишковий» вірус, що активізується влітку, особливо в спеку.

   Основними джерелами захворювання є хворі та вірусоносії. Спалахи захворювання частіше виникають в осінній і літній періоди. Зазвичай вірус привозиться з місць відпочинку. Велике скупчення дітей, відвідування дитячого клубу, купання в басейнах і море сприяють широкому поширенню захворювання. Батьки сприймають прояви за звичайні перегрів на сонці або застуду, особливо в разі слабкої симптоматики або безсимптомного протікання хвороби.

   Хвороба Коксакі передається через контакт від людини до людини, особливо при наступних ситуаціях (коли є контакт):

  • виділення з носа або горла;
  • респіраторні краплі, які розпилюються у повітрі під час кашлю або чхання;
  • слина;
  • через іграшки, посуд, предмети гігієни, забруднену воду чи їжу, або там, де можливий контакт з людськими екскрементами (фекально-оральним способом);
  • звичайне поширення в дитячих установах, особливо серед дітей у дитячому садку.

 

  Від моменту зараження до прояву симптомів хвороби проходить від 2 до 10 днів (інкубаційний період в межах 7 днів). Початок хвороби гострий, супроводжується лихоманкою (температура до 39 С – 40 С) може ускладнюватися головним болем, блювотою. Крім того, спостерігається почервоніння горла, жовтуватий наліт на язиці, збільшення лімфатичних вузлів. Ці симптоми тримаються до 2 днів, після чого на тілі хворого з’являється характерне висипання. Ротова порожнина покривається пухирями, на тілі також появляється висипка, особливо на сідницях, на ступнях та кистях рук появляються невеликі червонуваті, плоскі плями або пухирі. Через стертість симптомів та запізнілої появи пухирців, захворювання вірусом Коксакі часто плутають зі звичайною застудою або ГРВІ, списуючи потім появу висипу на алергічні реакції. Найчастіше батьки дізнаються про те, що дитина перехворіла саме вірусом Коксакі через 3 місяці, коли на руках і ногах починають злазити нігті. Така зміна нігтьових пластинок – ще один симптом Коксакі, хоча і запізнілий.

  Кращий метод профілактики – часте миття рук (особливо до їжі, після відвідування туалету і вулиці). Якщо одними й тими ж іграшками користується кілька дітей, часто мийте іграшки дезінфікуючим засобом, щоб запобігти поширенню вірусу. Регулярно чистіть предмети, які дитина тягне в рот (наприклад, пустушки). Навчіть дітей прикривати рот при чханні або кашлі, а потім мити руки. Якщо дитина захворіла вірусом Коксакі, нехай сидить вдома. Під час хвороби не можна відвідувати садок, школу та інші громадські місця. Обмежте спілкування дитини з іншими дітьми, щоб звести до мінімуму поширення вірусу.

 

 

 

                                                        Відділ державного нагляду

    за дотриманням санітарного законодавства

                                             Хмельницького районного управління

                                                        ГУДПСС в Хмельницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано