Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Щодо створення загроз державної безпеки

Дата: 16.07.2024 15:31
Кількість переглядів: 52

Фото без опису

На виконання покладених завдань, в умовах функціонування введеного правового режиму воєнного стану, Хмельницьким районним відділом Управління Службу безпеки України у Хмельницькій області, здійснюється контррозвідувальний захист органів державної влади, місцевого самоврядування, установ та організацій регіону, в першу чергу тих, в яких циркулюють відомості з обмеженим доступом, зокрема в сфері оборони.

Аналіз наявної інформації свідчить про активізацію діяльності спецслужб російської федерації, спрямованої на спонукання громадян України (в т. ч. шляхом створення компрометуючих ситуацій) до співробітництва та подальшої діяльності на шкоду державній безпеці та національним інтересам України. Зазначена діяльність іноземних спецслужб може проявлятися у спробах встановлення контактів з посадовими особами та працівниками органів державної влади, місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій (насамперед об’єктів критичної інфраструктури), а також надсиланні на засоби електронної комунікації файлів/посилань з незнайомих ідентифікаторів та/або підозрілого вигляду, з метою впровадження до електронних пристроїв засобів дистанційного та прихованого зняття (копіювання) інформації.

Одним з методів мінімізації загроз державній безпеці у вказаній сфері є доведення до працівників інформації щодо порядку дій у разі спроб встановлення з ними контактів від імені або в інтересах російських спецслужб, які можуть діяти, в тому числі, з тимчасово окупованих територій та країн-сателітів, який є наступним:

1. У разі спроби встановлення з посадовцем/співробітником органу державної влади, місцевого самоврядування, підприємства, установи чи організації контакту (безпосередньо, опосередкованого, у т.ч. через телекомунікаційні мережі тощо) від імені або в інтересах російських спецслужб необхідно обов’язково невідкладно повідомити про такий факт Управління СБ України у Хмельницькій області (через радників керівників з питань безпеки установ на місцях, безпосередньо на офіційні або телефони довіри чи електронні адреси СБУ). Для секретоносіїв – додатково повідомити керівника РСП установи.

2. Не виконувати на прохання третіх осіб будь-яких дій, пов’язаних з використанням службового становища. Спонукання до таких дій може бути спланованою провокацією, документуватися російськими спецслужбами, у т.ч. через агентуру в Україні, і бути використаним як чинник вербувальної уразливості для залучення до діяльності на шкоду державній безпеці та національним інтересам України.

3. Про зміст прохань або пропозицій невідкладно повідомити Управління СБ України у Хмельницькій області.

4. При надходженні на засоби електронної комунікації файлів/посилань з незнайомих ідентифікаторів та/або підозрілого вигляду: не відкривати їх для уникнення впровадження до гаджетів засобів дистанційного зняття інформації, не допускати переходу за посиланням, зазначеними у підозрілих електронних листах; обов’язково повідомити про такий факт фахівця IT-безпеки установи та Управління СБ України у Хмельницькій області;

у разі надходження пропозиції або встановлення з посадовцем/співробітником органу влади контакту від імені або в інтересах російських спецслужб утриматись від:

а) отримання будь-яких подарунків, які потенційно можуть містити засоби дистанційного зняття інформації;

б) поїздок, насамперед несанкціонованих, за межі регіону розташування органу влади, за межі України, перш за все до російської федерації чи її країн-сателітів, або на тимчасово окуповану територію нашої держави.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано