Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

РОЗ’ЯСНЕННЯ МОН ЩОДО ПРОЄКТУ НАКАЗУ № 850

Дата: 11.07.2024 15:35
Кількість переглядів: 24

 

Фото без опису

Останні тижні в інформаційному просторі дедалі частіше з’являється інформація про проєкт наказу № 850 «Про затвердження Порядку та умов здобуття загальної середньої освіти в комунальних закладах загальної середньої освіти в умовах воєнного стану в Україні». Зазначаємо, що на сьогодні наказ не затверджений МОН і відповідно не набрав чинності. Нижче офіційне роз’яснення Міністерства освіти і науки України щодо наказу та його статусу, а також подальших кроків. 

Команда МОН надсилала проєкт наказу на погодження центральним органам виконавчої влади, а також обласним департаментам освіти і науки. Ми провели низку непублічних робочих зустрічей з громадськими організаціями та ОВА. І продовжуємо працювати з регіонами, щоб адаптувати наказ до потреб областей. Уже надійшло чимало важливих пропозицій, які опрацьовуємо. 

Після спільних обговорень та напрацювань буде внесено зміни до проєкту наказу та передано його на затвердження. 

Окремо було ініційовано та проведено нараду за головування прем'єр-міністра та участю віцепрем'єр-міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук, віцепрем'єр-міністра з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій Михайла Федорова та представників міністерств фінансів, юстиції і економіки. За її результатами було ухвалено рішення впроваджувати програми підтримки вчителів. Тож нині спільно зі Службою зайнятості України працюємо над кроками щодо створення кадрового резерву вчителів з виплатою середньої заробітної плати й підготовкою їх для роботи на деокупованих територіях. А також над єдиним порталом вакансій учителів та індивідуальним супроводом кар'єрними консультантами.

Важливо, що наказ є одним з інструментів комплексної політики «Школа офлайн», яку впроваджує Міністерство освіти і науки України для повернення дітей до очного навчання.

Основним фокусом комплексної політики «Школа офлайн» є відновлення доступу до очної освіти для якомога більшої кількості дітей там, де дозволяє безпекова ситуація. Ми розуміємо, що дистанційна освіта залишиться однією з форм навчання, тому ще одна наша ціль — упровадження якісної дистанційної освіти, яка відповідає потребам кожної категорії учнів: діти на ТОТ, діти за кордоном та діти, які не мають доступу до очної освіти.

Наше завдання — для всіх цих категорій дітей запропонувати освіту, яка відповідає їхнім потребам та умовам, у яких вони перебувають. Тому всі освітні політики будуть спрямовані саме на це. Для дітей, які навчаються дистанційно і не мають доступу до очної освіти, ми будуємо укриття та забезпечуємо їх автобусами для підвезення до шкіл з укриттям. Для дітей зі статусом ВПО і школярів за кордоном якість освіти, соціалізація на новому місці та можливість здобувати українську освіту без додаткового навантаження в іноземних школах — пріоритет.

Для дітей на ТОТ — створити безпечні умови та зберегти звʼязки з українською системою освіти. Ми запропонуємо індивідуальний підхід із педагогічним патронажем, коли вчителі, знаючи ситуацію конкретної дитини, формують під неї графік навчання, застосовуючи дистанційні технології. Оскільки діти на ТОТ не можуть повноцінно відвідувати дистанційні уроки за однаковим розкладом з дітьми, які перебувають на контрольованій території. Проте зв'язок учня з учителем є вкрай важливим.

Запровадження дистанційного формату навчання під час пандемії та його продовження після початку повномасштабної війни були вимушеними та вкрай важливими кроками, які допомогли нам зберегти систему освіти. Але дистанційна освіта не може бути довгостроковою стратегією для держави. Як показують міжнародні дослідження, очна освіта — це можливість ефективніше та якісніше здобувати не лише знання в конкретних дисциплінах, а й поглиблювати м’які навички. Гнучкість, адаптивність, стресостійкість, критичне мислення, навички соціалізації — усе це визначає людський капітал України.

МОН виступає за безпеку, збереження зв’язку з дітьми на окупованих територіях та за кордоном і відновлення доступу до якісної очної освіти. У центрі всіх змін — діти та їхнє майбутнє.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано