Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Ботулізм – це важке харчове отруєння, яке може закінчитися смертю.

Дата: 18.06.2024 15:13
Кількість переглядів: 31

У травні 16 людей потрапили до лікарень із діагнозом ботулізм — переважно після вживання домашньої продукції з риби та м’яса.

Ботулізм — це важке харчове отруєння, яке може закінчитися смертю. Викликає захворювання токсин, який продукується бактерією Clostridium botulinum в м’ясних, рибних, грибних чи овочевих консервах, виготовлених в домашніх умовах, в’яленому м’ясі чи рибі, у будь-яких виробах з м’яса (ковбаси, шинки) тощо.

Випадки ботулізму зафіксовані у Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Київській, Миколаївській, Черкаській, Чернівецькій областях та Києві.

Ймовірною причиною хвороби в усіх випадках стали продукти домашнього виробництва: домашні паштети, вʼялена риба та мʼясо. Захворілі отримали необхідну медичну допомогу, 14-м пацієнтам було введено протиботулічну сироватку. Наразі нею забезпечені усі області.

Через 12-36 годин після потрапляння токсину в організм людини виникають такі симптоми:

☛ м’язова слабкість (важко рухатися, говорити, дихати),

☛ сильно виражена сухість у роті,

☛ нечіткий зір (немов «сітка» або «туман» перед очима) та/або виражене двоїння предметів.

Токсин, що викликає ботулізм, не можна визначити за кольором або смаком, адже зазвичай консерви та інші продукти, в яких є збудник ботулізму, не змінюють зовнішнього вигляду. Пакування у вакуум риби чи копченого м’яса не гарантує їхньої безпеки. Тому важливо вживати у їжу тільки сертифіковану продукцію, виготовлену згідно з санітарними вимогами. Зберігати чи перевозити ковбаси, шинку, вуджену рибу тощо треба лише в холодильнику.

У разі підозри на ботулізм – негайно звертайтеся до лікаря!Фото без опису

 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано