Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

УВАГА! ВІТРЯНА ВІСПА

Дата: 21.05.2024 14:09
Кількість переглядів: 71

 Фото без опису

   Вітряна віспа (у побуті кажуть «вітрянка») – це гостра вірусна інфекція, яка проявляється висипом на шкірі та слизових, загальним нездужанням, підвищенням температури.

    Збудником вітряної віспи є вірус герпесу людини 3-го типу (Varicella-zoster virus). Вірус поширюється від людини людині повітряно-крапельним шляхом. Вітрянка передається під час:

  • кашлю;
  • чханні;
  • розмові;
  • поцілунках;
  • зіткненні з рідиною з пухирів на тілі.

    Також вітряна віспа передається від матері до дитини під час вагітності. Легко заразитися  під час перебування з носієм інфекції в одному приміщенні, передача вірусу здійснюється  на відстані один-два метри. Вітряна віспа дуже заразна (контагіозна) для людей, які не хворіли на цю хворобу або не були вакциновані проти неї. Середній інкубаційний період вітрянки становить  від 14 до 16 днів (коливається  від 10до 21 дня). За 1-2 дні до появи висипу, особливо у дорослих, може виникнути підняттям температури та відчуттям загального нездужання. У дітей свербляче висипання з невеликими, наповненими рідиною бульбашками, часто є першою ознакою захворювання. Симптоми до появи висипу: втома або загальне нездужання (погане самопочуття), гарячка, яка триває 3-5 днів і зазвичай становить менше ніж 39 С, втрата апетиту, м’язові або суглобові болі, симптоми схожі на застуду: кашель або нежить, головний біль. Після появи висипу при вітряній віспі, він проходить три фази. Вітряна віспа починається з червоних плям, горбиків на шкірі, іноді на слизових оболонках, які з’являються протягом кількох днів. Плями виникають в будь-якому місці на тілі та можуть поширюватися або залишатися на невеликій ділянці. Сверблячий висип з’являється на обличчі, тілі або всередині рота, іноді може з’являтися на повіках. Плями приблизно за один день наповнюються рідиною і стають міхурцями, що мутніють. Міхурці можуть тріскати та витекти, далі загоюються протягом 3-5 днів. Оскільки міхурців може бути багато, деякі можуть загоїтися швидше, ніж інші. Міхурці поступово покриваються лусочками, пошкоджений міхурець загоюється ще кілька днів. Можуть з’явитися нові плями, а інші стають міхурцями або утворюються струп. Струпи відпадуть приблизно через тиждень.

     В дитячому віці вітрянка переноситься набагато легше, ніж у дорослих. При важкому протіканні може вражати внутрішні органи. Особливу небезпеку становить для дорослих з хронічними захворюваннями, а також жінок, які захворіли перед пологами.

Вакцинація – основний метод профілактики, який підходить людям в будь-якому віці.

 

Відділ державного нагляду

за дотриманням санітарного законодавства

Хмельницького  районного  управління

ГУДПСС  в Хмельницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано