Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Стратегія реформування  шкільного харчування

Дата: 01.04.2024 13:58
Кількість переглядів: 11

                  Раціональне харчування тих, хто навчається - одна з умов створення здоров'я зберігаючого середовища у загальноосвітніх установах, зниження негативних ефектів і наслідків функціонування системи освіти. Тому Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням від 27.10.2023 № 990-р схвалив Стратегію реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року. Стратегія визначає  план дій на 2023-2024 роки, пріоритетні напрямки роботи до 2027 року та операційні завдання.

   Актуальними проблемами залишаються неналежні умови організації достатнього, якісного, безпечного, збалансованого харчування у закладах освіти.

   Основними  причинами  зазначених  проблем,  що  потребують вирішення протягом 2023—2027 років, є:

- недостатність обсягів місцевих бюджетів в умовах повномасштабного вторгнення  Російської  Федерації  на  територію  України  забезпечувати виконання норм харчування в закладах освіти;

- підвищення вартості харчування, що обумовлено процесом інфляції та зниження  платоспроможності  батьків,  через  що  все  менше  учнів відвідують шкільні їдальні;

- втрата  постачальників  харчових  продуктів  або  послуг  з  організації харчування  через  нерентабельність  для  суб’єктів  господарювання, віддаленість  територій,  пошкодження  автомобільних  шляхів  та  інші ризики  для  ринку  в  умовах  повномасштабного  вторгнення  Російської Федерації  на  територію  України.  Зокрема,  логістика  постачання ускладнена,  через  що  заклади  освіти  не  можуть  вчасно  отримувати замовлені харчові продукти;

- застарілість або пошкодженість внаслідок воєнних дій обладнання та харчоблоків,  що  не  дозволяє  використовувати  сучасні  технології приготування страв і забезпечувати дотримання принципів системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), відповідно  є  потреба  у  відновленні,  комплексній модернізації та ремонтних роботах;

- нестача кухарів, інших працівників на кухні;

- потреба  в  додатковому  навчанні  працівників  закладів  освіти  та підприємств,  що  надають  послуги  з  організації  харчування  закладам освіти, на тему організації харчування (зокрема щодо впровадження нових норм харчування, складення та виконання меню);

- відмова дітей від шкільного харчування через сформовані неправильні харчові звички.

   Ухвалення  цього документа є одним із найважливіших кроків у процесі зміни та переформатування системи організації харчування в закладах освіти та забезпечення дітей якісною та поживною їжею.

  Фактично цей документ - готовий план дій на найближчі роки.

  Він спрямований на:

- підвищення фінансової та інституційної спроможності громад;

- відновлення та модернізацію харчоблоків закладів освіти з використанням новітніх технологічних процесів, покращення показників енергоефективності;

- забезпечення органів місцевого самоврядування та закладів освіти достатнім штатом кваліфікованих працівників, які якісно та безпечно організовують харчування та сприяють формуванню в учнів здорових харчових звичок;

- запровадження нових норм харчування та меню;

- формування культури здорового харчування в Україні.

  Стратегічна мета реалізації реформи – забезпечити  різноманітне, збалансоване та якісне харчування в закладах освіти, сприяючи соціальному захисту вразливих груп населення та формуючи навички здорового харчування серед дітей і дорослих.

  Серед показників досягнення стратегічної мети:

- зменшення відсотка ожиріння серед дітей віком до 18 років;

- рівень задоволеності учнів харчуванням у закладах освіти;

- зміна харчових уподобань дітей шкільного віку;

- збільшення кількості учнів, які харчуються в закладах освіти;

- збільшення кількості комплексно модернізованих або відновлених харчоблоків.

  Стратегічною  метою  державної  політики  в  межах  реформування системи  шкільного харчування на  період  до 2027  року  є  забезпечення різноманітного,  збалансованого  і  якісного  харчування  в  закладах  освіти, що, зокрема,  сприяє  соціальному  захисту  вразливих  груп  населення, формуванню  у  громадян  навичок,  усвідомленому  вибору  здорового харчування  (як  прояву  піклування  про  власне  здоров’я  та  психологічний стан у критичних умовах).

  Розпорядженням в. о. голови Хмельницької обласної державної адміністрації від 23.01.2024 №27/2024-р затверджена комплексна регіональна програма  реалізації Стратегії  реформування  шкільного харчування  у  Хмельницькій області на період до 2027 року та обласного плану заходів щодо впровадження її у 2024-2025 роках.

   Реалізація стратегії реформи шкільного харчування має стати основою формування здорового суспільства та значного зниження рівня неінфекційних захворювань в Україні!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано