A A A K K K
для людей із порушенням зору
Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Щодо дотримання вимог безпеки на кризі в зимовий період

Дата: 01.02.2024 15:44
Кількість переглядів: 55

Фото без опису

Ледь не щодня рятувальники вирушають на допомогу громадянам, які опинилися у крижаній воді. На жаль, не завжди такі події закінчуються без трагічних випадків.

Так, тільки з початку 2024 року на водних об’єктах Хмельниччини загинуло вже 2 особи. Загалом по всій Україні протягом зимового періоду загинуло 72 людини, з них 5 дітей. Також, на передодні сталась трагічна подія із загибеллю 3 підлітків на території Тернопільської області.

У зв’язку із зміною клімату та нестабільною температурю в останні роки небезпека на водоймах може підстерігати громадян протягом усього зимового періоду.

То ж нагадуємо основні правила поведінки на кризі:
1. Перш ніж ступити на лід необхідно визначити товщину та міцність льоду, це можна частково зробити візуально (найміцніший лід блакитного або білого кольору, в свою чергу найнебезпечніший темно-сірого та чорного кольору).

2. Загалом на лід безпечно виходити при його товщині не менше 7 см., а для групи людей лід має бути завтовшки не менше 15 см.

3. При виході на кригу рекомендується мати при собі знаряддя безпеки (лижі, мотузку, палицю, рятувальний жилет, тощо) та категорично забороняється перевіряти міцність льоду ударами ніг. Якщо ж ви вийшли на лід і зрозуміли, що він недостатньо міцний, потрібно припинити рух і повертатися назад своїми слідами (там міцність льоду вже перевірена) роблячи перші кроки, не відриваючи ноги від поверхні льоду.

4. Під час руху по льоду варто звертати увагу на його поверхню, обходити місця та ділянки, що покриті товстим шаром снігу.

5. При переході замерзлої водойми необхідно користуватися прокладеними стежками.

6. Виходити на лід дітям без нагляду дорослих категорично забороняється.

7. Кожний рибалка повинен мати із собою рятувальний жилет та лінь завдовжки 15-20 м з петлею на одному кінці і вантажем вагою 400-500 г на іншому кінці.

8. Під час підльодного лову риби пробивати ополонки потрібно на відстані не менше 5-6 метрів одну від одної.

Державна служба з надзвичайних ситуацій України у Хмельницькій області закликає громадян дбати про безпечне дозвілля на водоймах вкритих кригою. Також, наголошуємо для всіх батьків слідкувати за дозвіллям дітей і невпинно навчати їх Правил безпечної поведінки взимку.

Якщо ж ви стали очевидцем нещасного випадку на кризі, не зволікайте – негайно телефонуйте в Службу порятунку за номером «101»!

Якщо ж ви провалились у воду то перш за все необхідно:

– широко розкинути руки на краї пролому та утримуватись від занурення у воду з головою;

– голосно покликати на допомогу;

– вкрай важливо зберігати спокій;

-спробувати вибратися на лід без різких рухів, налягаючи на нього грудьми та по черзі витягуючи на поверхню ноги;

– вибравшись з ополонки, необхідно відкотитися від неї на безпечну відстань.

 Якщо у вас на очах під лід провалилась людина, необхідно:
– знайти предмет, який можна кинути потерпілому (міцну палицю, мотузку, власний пояс, шарф, тощо;
– якщо ж довжини рятувального засобу не вистачає то необхідно наблизитись на відстань 2-3 метри до ополонки повзком, широко розкинувши руки (за наявності можна підкласти під себе дошку або фанеру) та подати потерпілому рятувальний засіб;
– витягши потерпілого на лід, разом з ним повзком повертайтесь на берег.

Після того, як витягнете потерпілого у безпечне місце, викличте «швидку допомогу» та за можливості надайте першу допомогу, необхідну при охолодженні:
— поступово відігрійте постраждалого, загорніть його у ковдри або сухий теплий одяг;
— дайте тепле пиття, якщо потерпілий при свідомості.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано