Міф №1. Холестерин та жири — це зло для серцево-судинної системи
Холестерин та жири — зло для серцево-судинної системи. Проте це твердження - хибне.
Холестерин — це жироподібна речовина, яка надходить до організму з харчовими продуктами та має низку корисних функцій, зокрема:
бере участь в синтезі статевих гормонів і жирних кислот;
допомагає утворювати вітамін D.
А шкодить здоров'ю не сам холестерин, а його надлишок. Саме він відкладається у стінках судин, викликаючи атеросклероз — так звані «бляшки», що обмежують або блокують потік крові.
Що призводить до підвищення рівня холестерину?
Надмірна кількість насичених жирів (жирні сорти м'яса, птиці, молочні продукти високої жирності тощо).
Продукти із вмістом промислових трансжирів (фастфуд, магазинна випічка, смажені страви, снеки, напівфабрикати).
Натомість ненасичені жири, що містяться в морській рибі, рослинній олії, авокадо та горіхах, допомагають знижувати рівень холестерину й підтримувати здоров'я серцево-судинної системи.
Обирай збалансоване харчування та обов'язково контролюй власний рівень холестерину у свого сімейного лікаря
А дізнатися про фактори ризику хвороб серця і судин можна на сайті: https://cvd.phc.org.ua/
Ініціатива відбувається в межах Україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров'я».
З повагою, Наталія Ткачук
|
Best regards, Nataly Tkachuk
|
Заступник генерального директора по роботі з органами місцевого самоврядування і комунікації ДУ "Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України"
|
Deputy Director General for Work with Local Governments and Communications SI "KMELNYTSKYI OCDC MOH"
|
e-mail: khmkomi@gmail.com Моб.: +38 097 867 93 03 |
e-mail: khmkomi@gmail.com cell: +38 097 867 93 03
|