A A A K K K
для людей із порушенням зору
Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Національний тиждень безпеки дорожнього руху: просто познач себе в темряві

Дата: 17.11.2023 10:09
Кількість переглядів: 82

Світлоповертальні стрічки, наліпки, жилети або елементи на самому одязі відтепер у темний час доби та в умовах погіршеної видимості мають носити всі пішоходи. Зокрема, це стосується людей, які рухаються проїжджою частиною або узбіччям, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України.

Чому це корисно. Світлоповертальні елементи роблять пішоходів видимими для водіїв автівок. Їхнє носіння може зменшити кількість ДТП і зробити рух на дорозі безпечнішим.

Детальніше. Раніше світлоповертальні елементи носити рекомендували, але не зобов’язували. Проте, щоб закріпити цю норму на законодавчому рівні, почали говорити в червні 2020 року. Тоді Верховна Рада України посилила відповідальність пішоходів за порушення правил дорожнього руху.

Світлоповертальні жилети, наліпки й стрічки можна купити в будь-якій мережі супермаркетів, які продають промислові товари. Жилет у середньому можна придбати за 60-80 гривень. Наліпки ще дешевші: їхня ціна від 20 гривень.

 Що потрібно пам’ятати під час руху на дорозі?

Використання телефону з більшою ймовірністю може спричинити нещасний випадок, аніж розмова по мобільному чи прослуховування музики. Такі дані оприлюднили канадські науковці. Щороку 270 тисяч пішоходів гинуть на дорогах по всьому світу.

Як пішоходу безпечно перейти дорогу.

Навіть регульований перехід із зеброю та світлофором не може на 100% убезпечити пішохода від аварії. Нагадуємо про правила безпеки, які можуть зберегти життя:

 ➡ Підійшовши до краю проїжджої частини дороги, подивіться ліворуч, потім праворуч, оцініть відстань та швидкість автомобілів, які наближаються. Знову подивіться ліворуч, якщо до переходу наближається автомобіль, який має вас пропустити, спробуйте встановити з водієм зоровий контакт, або проаналізувати, чи автомобіль почав сповільнюватись. Вам необхідно переконатись, що водій Вас помітив і пропустить;

 ➡ Коли дорожнє покриття слизьке (дощ, сніг, ожеледиця), водій може почати зупинятися, однак гальмівний шлях може виявитись довшим. Якщо ви помітили, що колеса в авто почали блокуватись і він може не зупинитись перед переходом, то краще не переходити дорогу та зачекати повної зупинки авто.

 ➡ Після того, як ви почали переходити дорогу, тримайте у полі зору автомобіль, на смузі якого ви перебуваєте, але більше уваги починайте звертати на смугу, до якої наближаєтеся. Якщо дорога двосмугова — аналізуйте поведінку автомобілів справа. Якщо вам потрібно подолати ще одну смугу, на якій машини наближаються до вас зліва – будьте уважні та обережні, оскільки автівки, які рухаються у попутному напрямку до того, який зупиняється, не бачать вас і ви можете стати для них несподіванкою. Тому врахуйте можливість пропуску «зіваки» на межі смуг;

 ➡ У жодному випадку не перебігайте дорогу;

 ➡ Враховуйте ситуацію, коли на двосмуговій дорозі автомобіль, який вас пропускає, хтось може вирішити обігнати. У будь-якому випадку, виходячи з-за габаритного транспорту, спочатку подивіться і оцініть ситуацію на сусідній смузі, і лише тоді виходьте. Те ж стосується і виходу на перехід, коли перед ним припарковано авто або росте велике дерево;

 ➡ У темну пору доби користуйтесь світловповертальними елементами та носіть світлий одяг. Пам’ятайте: у чорному одязі вас буде помітно лише за 30-50 метрів, а у дощову погоду видимість може падати до 5-25 метрів. Уночі при зустрічному роз’їзді фари автівок сліплять один одного, тому ви будете невидимими для водія практично до дистанції 10 метрів.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано