A A A K K K
для людей із порушенням зору
Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Ви військовослужбовець і потребуєте направлення на ВЛК? Юристи Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги роз’яснюють алгоритм Ваших дій.

Дата: 25.07.2023 15:16
Кількість переглядів: 539

    Якщо під час бойових дій військовослужбовець отримав поранення та проходив лікування, але стан здоров’я не поліпшився, він має  право  повторно пройти військово-лікарську комісію для визначення придатності до військової служби.

 

Відповідно до пункту 6.1 розділу II Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 №402, направлення на медичний огляд  військовослужбовців проводится (крім військовослужбовців строкової служби): прямими начальниками від командира окремої частини, йому рівних та вище, органами управління та підрозділів Військової служби правопорядку Збройних Сил України, прокуратурою, судом, начальниками гарнізонів, штатних ВЛК, військових лікувальних закладів за місцем лікування, військовими комендантами гарнізонів та військовими комісарами.

 

Розберемо обставини направлення на ВЛК.

 

У разі проведення військово - лікарської комісії  під час стаціонарного лікування, направлення на ВЛК військовослужбовцю не видається. Лікуючий лікар приймає рішення про потребу у ВЛК та за його клопотанням військовослужбовця зараховують на проходження військово-лікарської комісії.

Якщо стан здоров’я дозволяє прибути до військової частини, військовослужбовцю необхідно:

- після прибуття написати рапорт на ім’я командира в/ч з доповіддю про завершення лікування та запитом про направлення на проходження ВЛК із зазначенням вимоги про видачу довідки про обставини травми (поранення, контузії).

До відома! Довідка про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва) є одним із найважливіших документів, адже саме в ній зазначаються умови отримання поранення (під час виконання обовʼязків військової служби, наприклад), місце та час отримання поранення (населений пункт, область) та виключення того, що поранення було отримано під впливом  алкогольного чи наркотичного спʼяніння. Фактори які будуть викладені у довідці в майбутньому вплинуть  на висновок ВЛК і МСЕК та на розмір одноразової грошової допомоги у разі встановлення групи інвалідності або частини втрати працездатності

 

- отримати направлення від начальника медичної частини на проходження ВЛК з підписом командира військової частини.

Якщо стан  здоров’я  не дозволяє прибути до військової частини за направленням на ВЛК, військовослужбовець звертається до начальника лікувального відділення свого закладу охорони здоров’я. В свою чергу начальник лікувального відділення за наявності підстав, визначених п. 6.4 глави 6 розділу ІІ Положення, затвердженого наказом МОУ №402 від 14.08.2008, пише подання до начальника військового лікувального закладу з характеристикою стану здоров’я військовослужбовця. За результатом аналізу начальник військового лікувального закладу приймає рішення про необхідність направлення на медичний огляд ВЛК.

Якщо військовослужбовець перебуває на лікуванні або у відпустці за станом здоров’я, можна звернутись до керівника ТЦК та СП. Керівник  ТЦК та СП надають направлення на проходження ВЛК без повернення до військової частини. Якщо лікування відбувається в іншій територіальній одиниці, ніж в/ч військовослужбовця, необхідно тимчасово стати на військовий облік у місцевому ТЦК та СП.

  Нагадуємо, отримати правову інформацію або роз’яснення з правових питань можна за безкоштовним номером 0800213103. Також безоплатну правову допомогу можна отримати у Старокостянтинівському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м.Старокостянтинів, вул. Миру, 36, тел. (03854)4- 54- 75.

 


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано