A A A K K K
для людей із порушенням зору
Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

ІНФОРМАЦІЯ про результати діяльності Хмельницької окружної прокуратури з місцем дислокації м. Старокостянтинів за 6 місяців 2023 року

Дата: 17.07.2023 16:15
Кількість переглядів: 93

Хмельницькою окружною прокуратурою упродовж 6 місяців 2023 року вживалися заходи, спрямовані на реальне усунення порушень законів, поновлення прав громадян та інтересів держави, розкриття кримінальних правопорушень, забезпечення відшкодування завданих ними збитків, додержання конституційних прав громадян у кримінальному провадженні, посилення протидії корупції.

З метою координації діяльності з протидії злочинності проведено 1 координаційну нараду керівників правоохоронних органів району.

Завдяки проведеній роботі досягнуто позитивних результатів на основних напрямах прокурорської діяльності.

  І. Загальна характеристика злочинності та стану законності при проведенні оперативно-розшукової діяльності та досудового розслідування

 Упродовж 1 півріччя 2023 року на території трьох ОТГ колишнього Старокостянтинівського району зареєстровано 478 кримінальних правопорушень, що на 103% більше, ніж за аналогічний період 2022 року (231) при загальнообласному показнику -43,2%.

За вказаний період на 115% збільшилася кількість облікованих кримінальних правопорушень (392 проти 167).

Із числа облікованих 107 правопорушень є особливо тяжкими. Їх кількість у порівнянні із аналогічним періодом 2022 року зросла на 7 разів.

У 3,5 разів збільшилася кількість тяжких правопорушень, питома вага яких становить 53%.  

В Єдиному реєстрі досудових розслідувань обліковано 47 нетяжких злочинів, проти 41 злочину аналогічного періоду минулого року.

Упродовж 1 півріччя 2023 року окружною прокуратурою здійснювалося процесуальне керівництво у 1007 кримінальних провадженнях, що розслідувалися ВП №1 Хмельницького РУП ГУНП в області. За цей період закінчено розслідування у 281 кримінальних провадженнях від загальної кількості.

Скеровано до суду з обвинувальними актами 107 кримінальних проваджень.

За результатами досудового розслідування встановлено збитки на загальну суму 1 млн. 190 тис грн, з яких відшкодовано в ході досудового розслідування 106 тис грн, або 12%, та вилучено майна та з накладенням арешту на загальну суму 531 тис грн.

В ході нагляду за оперативно-розшуковою діяльністю вивчено 69 ОРС, з яких 20 про їх заведення та 21 про закриття. У 12 ОРС надано письмові вказівки.

Відносно неповнолітніх зареєстровано 1 кримінальне провадження, за вчинення нетяжкого злочину, у якому оголошено про підозру 1 неповнолітній особі, та відносно 1 неповнолітнього скеровано до суду із обвинувальним актом (злочин 2022 року), а відносно іншого з клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності. 

Профілактика негативним проявам у молодіжному середовищі не дала змогу зменшити підліткову злочинність (у 1 півріччі 2022 році – 0 кримінальних правопорушень проти 1 правопорушення вчинених  неповнолітніми у  2023 році).

 II. Протидія корупції

 Вжито заходів з організації діяльності у сфері запобігання та протидії адміністративно караній корупції.

За результатами розгляду у 2023 році за участі прокурорів Хмельницької окружної прокуратури судом визнано винними 1 особу у вчиненні правопорушень пов’язаних з корупцією та на них накладено адміністративні стягнення у вигляді штрафу.

До суду спрямовано 5 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях про злочини у сфері корупції.

До прикладу, у період з липня 2021 року по листопад 2022 року, Медведчук О.В., перебуваючи у приміщенні відділення поштового зв'язку Ілляшівка Хмельницької дирекції Акціонерного товариства «Укрпошта», розташованого вчинили 41 епізод заволодіння грошових коштів які належали потерпілим, чим спричинила останнім матеріальної шкоди на суму понад 55 тис. грн.

22.03.2023 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2, ч.3 ч.4 ст. 191 КК України начальника відділення поштового зв’язку Іляшівка АТ «Укрпошта» та 06.04.2023 до суду скеровано обвинувальний акт відносно останньої.

 III. Стан законності у сфері кримінального судочинства

Виходячи з конституційних повноважень, основні зусилля органів прокуратури спрямовані на те, щоб результати судового розгляду кримінальних проваджень (справ) сприяли забезпеченню правопорядку в суспільстві, невідворотності покарання за вчинення злочинів, відновленню порушених прав і законних інтересів громадян та держави. Відтак вживалися організаційні та практичні заходи до підвищення якості підтримання обвинувачення в судах.

Прокурорами підтримано обвинувачення у 185 кримінальних провадженнях, в яких ухвалено 29 вироків.

До прикладу, вироком Старокостянтинівського районного суду від 01.05.2023 до позбавлення волі у виді 7 років 6 місяців засуджено мешканця м. Старокостянтинів, який спричинив тяжем тілесні ушкодження, що потягли смерть потерпіолого.

На незаконні рішення судів першої інстанції у кримінальних провадженнях подано 2 апеляційних скарги стосовно 2 осіб. 

 IV. Стан законності при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також інших заходів примусового характеру

Забезпечено принципове прокурорське реагування на порушення прав засуджених, а також осіб які перебувають на обліку в органі пробації.

За результатами розгляду 4 документів реагування до відповідальності притягнуто 1 посадову особу.

V. Представницька діяльність на захист інтересів держави та реальне виконання рішень судів, постановлених за позовами прокурора в інтересах держави.

З метою захисту інтересів держави Хмельницькою окружною прокуратурою з місцем дислокації у м. Старокостянтинові упродовж І півріччя 2023 року заявлено 26 позовів на загальну суму 40 млн. 711 тис. грн., у тому числі 21 позов щодо 33,5915 га земель.

Задоволено 5 позовів на загальну суму 197,5 тис. грн., щодо земельних ділянок загальною площею 5,193 га.

Внесені 2 скарги на бездіяльність державних виконавців, які розглянуто та задоволено.

Фактично виконано рішення суду про розірвання 6 договорів оренди земельних ділянок загальною площею 95,0691 га вартістю 5 млн. 704 тис. грн.

Особливу увагу прокурорів зосереджено на захисті інтересів держави в земельній сфері.

Зокрема, у поточному році пред’явлено 6 позовних заяв про конфіскацію в дохід держави 7 земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які незаконно перебували у власності іноземних громадян загальною площею 6,1809 га оціночною вартістю  176,407 тис. грн. З них на даний час задоволено 3 позовні заяви відносно 3 земельних ділянок площею 5,193 га вартістю 141,901 тис. грн.

Крім того, в інтересах держави в особі Старокостянтитнівської міської ради пред’явлено 13 позовних заяв про витребування 13 земельних ділянок сільськогосподарського призначення з чужого незаконного володіння загальною площею 23,9548 га вартістю 676,852 тис. грн.

Активізовано роботу у сфері охорони та використання земель лісогосподарського призначення. Зокрема, виявлено непоодинокі факти незаконної передачі у комунальну власність Старокостянтинівської міської територіальної громади земельних ділянок лісового фонду під виглядом земель сільськогосподарського призначення.

Реагуючи на виявлені порушення, окружною прокуратурою в інтересах держави в особі ДСГП «Ліси України» в особі філії «Старокостянтинівське лісове господарство» пред’явлено  до господарського суду 3 позовні заяви про повернення до держаної власності земель лісогосподарського призначення загальною площею 3,4558 га вартістю 39 млн. 505,7 тис. грн.

Також, з метою приведення умов договору оренди земельної ділянки водного фонду до вимог закону в частині розміру орендної плати в інтересах Староостропільської сільської ради прокурором пред’явлений позов.

Крім того, ефективно здійснюється представницька діяльність, спрямована на захист інтересів держави, порушених при здійсненні публічних закупівель.

Окружною прокуратурою заявлено 2 позовні заяви про визнання недійсними укладених додаткових угод про закупівлю за бюджетні кошти паливно-мастильних матеріалів та електроенергії й повернення до бюджету зайво отриманих коштів на загальну суму 199,6 тис. грн., з яких 1 позов на 55,6 тис. грн. – задоволений.

З метою відшкодування шкоди, завданої навколишньому природному середовищу внаслідок кримінальних правопорушень окружною прокуратурою з місцем дислокації у м. Старокостянтинові до винуватих осіб пред’явлено 2 позовні заяви на загальну суму 152,594 тис. грн.

 Представницька діяльність на захист інтересів держави (у сфері захисту інтересів дітей та протидії насильству)

З метою захисту інтересів держави у сфері охорони дитинства Хмельницькою окружною прокуратурою упродовж 6 місяців 2023 року до суду заявлено 2 позовних заяви.

Зокрема, предметом вказаних позововних заяв є припинення незаконного використання земельних ділянок навчальних закладів, стягнення надмірно сплачених  коштів до місцевих бюджетів.

До прикладу, окружною прокуратурою встановлено, що у межах земельні ділянки, якою користується Старокостянтинівська ДЮСШ, на підставі договору про спільний обробіток передана одному з товарист для проведення просівів та зібрання урожаю, що фактично є прихованим договором оренди, який не може бути укладений

Реагуючи на вказані порушення, окружною прокуратурою до Господарського суду Хмельницької області подано позовну заяву про визнання недійсними вказаного договору про спільну ділянку та витребування з незаконного володіння на користь Старокостянтинівської ДЮСШ земельних ділянок загальною площею 40,2 га та загальною вартістю понад 1 млн 417 тис грн.

Також, ефективно здійснюється представницька діяльність, спрямована на захист інтересів держави, порушених при здійсненні публічних закупівель.

Зокрема, окружною прокуратурою до господарського суду Хмельницької області заявлено позов щодо визнання недійсними додаткових угод до договорів про закупівлю товарів та стягнення з господарюючих суб’єктів до місцевих бюджетів коштів на загальну на суму 55 тис грн, який перебуває на розгляді.

 VI. Розгляд звернень громадян

У 2023 році до окружної прокуратури надійшло 12 звернення, з них вирішено 8 звернень, що становить 66% від загальної кількості звернень.

Майже половину від усіх звернень, що надійшли в прокуратуру, роз’яснено норми чинного законодавства та скеровано до інших відомств для вирішення.

Передумовами надходжень звернень до прокуратури є, насамперед, неналежний стан здійснення слідчими/дізнавачами, на думку заявників, досудового розслідування, порушення соціальних прав, а також низька правосвідомість окремих громадян, законодавчі зміни, які визначають повноваження органів прокуратури та бажання громадян вирішити порушені в зверненні питання, що не відносяться до компетенції прокуратури, поза судовим розглядом.

Найчастіше заявники звертаються з такими формами звернень як заява та скарга. Здебільшого тематика таких звернень стосується питань досудового розслідування, у тому числі рішень, дій та бездіяльності органів поліції та питань додержання кримінально-виконавчого законодавства.

Слід зауважити, що порушені у  вказаних зверненнях питання стосуються незаконних та передчасних рішень слідчих/дізнавачів, а також неналежного здійснення досудового розслідування.

Упродовж 2023 року на особистому прийомі прийнято 4 громадян, з них 2 подали письмові звернення.

 VII. Стан інформування суспільства про роботу прокуратури

З метою інформування суспільства про результати діяльності окружної прокуратури прокурорами здійснено 55 виступів у ЗМІ та 6 в органи влади.

Основний акцент інформаційних повідомлень спрямовано на питання протидії корупції, захист економічних інтересів держави, відображення реальних результатів прокурорської діяльності.

При цьому ефективно використовуються можливості Інтернет-ресурсів, що сприяє оперативному інформуванню громадськості про роботу прокуратури.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано