A A A K K K
для людей із порушенням зору
Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

РОКОМАН АНДРІЙ ВАСИЛЬОВИЧ

Дата: 15.02.2024 11:44
Кількість переглядів: 154

Рокоман Андрій Васильович народився 10 червня 1995 року в. селі Вишнопіль Старокостянтинівського раойну Хмельницької області. Мама – вчитель Вишнопільської гімназії, тато – водій шкільного автобуса.

У 2010 році закінчив Вишнопільську загальноосвітню школу І-ІІ ступенів. Батьки дуже любили і пишалися своїм сином, старалися виховати добрим та вчили його любові, поваги до людей. Андрій виростав слухняним, веселим, врівноваженим.

Потім твердо вирішив: стане військовим. З 2014 по 2015 рік навчався в Орашанецькому навчальному центрі Державної пркордонної служби України. З 2015 р. по 2019 р. проходив навчання в Національній академії прикордонної служби України.

З 2021 року служив в Житомирському прикордонному загоні заступником начальника третьої прикордонної комендатури швидкого реагування.

 Під час повномаштабного вторгнення капітан прикордонної служби Андрій Рокоман, не вагаючись став на захист рідної країни, виконуючи бойові завданя практично "на нулі". Із своїми побратимами підривали мости, танки, брали в полон ворогів і захоплювали зброю окупантів, якою потім знищували їх самих же. Герой-прикордонник знищив вертоліт рашистів. За цей подвиг його було нагороджено медаллю "За військову службу України" Президентом України.

Вигнавши ворога з-під Києва третя прикордонна застава швидкого реагування була направлена в Луганську область. Капітан з позивним "Рокі" продовжив захищати країну на Сході "на нулі".

Побратими кажуть, він жив свободою та волею України, був досвіченим командиром, якого поважали всі. На бойове завдання в окуповану територію він вирішив сам очолити групу військових. Коли "Рокі" побачив дрони, то скомандував, щоб усі сховалися в закинутий бліндаж. Він останній зайшов туди. Місця вже не було тому командир прийняв весь вогонь на себе. Був смертельно поранений.

2 липня 2023 року у розквіті років біля села Ковалівка Луганської області пішов у вічність Герой-прикордонник капітан Андрій Васильович Рокоман.

2 жовтня 2023 року у Вишнопільській гімназії відкрили пам'ятний стенд та вшанували пам'ять загиблого воїна - Героя Рокомана Андрія Васильовича,який рівно три місяці назад віддав своє життя, захищаючи Україну.

15 лютого 2024 року у Вишнопільській гімназії відкрили меморіальну дошку на честь полеглого випускника Національної академії Державної прикордонної служби України Андрія Рокомана. На церемонії відкриття були присутні батьки, дружина та донька захисника, побратими, рідні, друзі загиблого, представники місцевої громади та персонал Національної академії Держприкордонслужби України.

За особисту мужність і самовідданість, виявлені в захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі, Указом Президента України капітана Андрія Рокомана було відзначено орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Під час церемонії заступник ректора Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького полковник Павло Лисак вручив орден «За мужність» III ступеня батькам полеглого Героя.

Вічна пам'ять та вічна слава українському Воїнові — Рокоману Андрію Васильовичу.Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано