A A A K K K
для людей із порушенням зору
Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

СЯЙВО ЩАСТЯ І ДОЛІ

Дата: 07.07.2023 11:12
Кількість переглядів: 104

Багато віків свято Івана Купала живе, як  символ життєдайного  і  славного  джерела, живить і облагороджує живу душу  голосом  пісні, краси і добра людини . Його чарівність і духовна сила  настільки всеохоплююча, що на беріг річок  збираються  люди різного віку – чоловіки і жінки, дорослі і діти. Виграє земля промінням, виспівує  дзвінкоголосе птаство, наповнюється розкішним плодом, хлюпочеться дрібними хвилями до берега, наповнюється зрілістю усе довкіл. Тільки   сонце промінням заграє і сповіщає  про день купальський, у  достигаючій красі садків збираються дівчата на свою розвагу  – вінкоплетіння  з різнобарвних   волошок, косариків, барвінку, льону та ягідок вишень. Вінок – символ дівочої честі, вроди, сонячної долі, найясніша окраса. Його треба не просто  виплести, а всю себе в нього втілити, виразити свої потаємні бажання, бо у кожної дівчини він свій і плететься він на щастя , на долю.  Дівчата  у віночках – символі краси й  буяння  природи, водять таночки, співають купальських пісень. Сонце в заграві , літо в зеніті, його тепло всю землю огортає. За те, що все зросло, плодом наповнилося, люди шану йому віддають. У цей день  потрібно  скупатися,  облити  когось водою,  щоб сили додалося . Обливання водою символізує силу води і запросини дощу, якого у цей спекотливий час чекають і земля, і рослини, і все навкруги.

Закінчується свято красивим і чарівним звичаєм -  пусканням віночка на воду, свою  долю відгадують. Далі гуртами збираються хлопці і дівчата, аби відчути смак купальської вечері – неперевершений то смак:  їсти просто неба, на землі, при священному вогні, який підтримують до ранку, щоб світло не згасло.

Свято живе в сонячному теплі, в чарівності ночі, в духовній чистоті, в красі віночка, в обрядових піснях, у вогні душі -  не дають йому люди стати минувшиною!

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано