Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

РЕФОРМА ШКІЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ ТРИВАЄ

Дата: 02.06.2023 13:38
Кількість переглядів: 260

Одним з етапів її впровадження є створення кулінарних хабів та підготовка «агентів змін». Кулінарні хаби — це навчально-практичні центри на базі закладів професійно-технічної освіти, що здійснюють підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації кухарів, забезпечують співпрацю з питань перепідготовки «агентів змін» — працівників шкільних харчоблоків.
30 травня 2023 року на базі такого кулінарного хабу в Бориспільському професійному ліцеї відбувся практичний курс «Сучасні тенденції в організації шкільного харчування». З грудня до травня в Борисполі навчалися 500 осіб, зокрема працівники харчоблоків 58 опорних закладів освіти: кухарі, медичні сестри з дієтичного харчування, відповідальні за організацію харчування у школах.
Олена Зеленська разом із заступником міністра освіти і науки України з питань середньої освіти Андрієм Сташківим та генеральною директоркою директорату професійної освіти Іриною Шумік поспілкувалися з організаторами і учасниками навчання.

Як і попередні, цей курс організовано в межах ініційованої першою леді Оленою Зеленською реформи шкільного харчування. Він має на меті підвищити кваліфікацію майстрів виробничого навчання у сфері організації роботи та кваліфікацію кадрів для шкільних їдалень.

«Попри війну наші діти здобувають знання, тож повинні мати для цього всі умови. Якісне харчування – чи не головна з них, бо, як уже неодноразово казала, безпосередньо впливає на те, як засвоюються знання. Наші діти переживають такі страшні воєнні випробування, що дати їм усе найкраще – наш обов’язок», – наголосила Олена Зеленська.

Торік були започатковані перші кулінарні хаби на Київщині та в місті Львові. А вже зовсім скоро у трьох областях (Тернопільській, Одеській, Полтавській) будуть створені такі осередки, у яких планують підготувати 60 «агентів змін» із новими сучасними навичками. Ці хаби використовуватимуть як місце навчання для наявних кухарів. У червні заплановано провести практичні семінари для працівників харчоблоків 25 шкіл (100 осіб), до 1 вересня – організувати навчання для працівників усіх опорних і базових шкіл (210 закладів освіти, 816 осіб).

У листопаді 2022 року за підтримки Національної асоціації громадського харчування була вибудувана модель організації навчання та підвищення кваліфікації кухарів закладів освіти. Спільно з Національним управлінням у справах освіти та молоді Естонської Республіки (HarNo) проведений семінар-навчання та підготовлені 32 тренери з-поміж майстрів виробничого навчання закладів професійно-технічної освіти області для підготовки працівників їдалень освітніх установ.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.