A A A K K K
для людей із порушенням зору
Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Штрафи, які передбачені за знищення та продаж дикорослих рослин навесні

Дата: 28.02.2023 10:32
Кількість переглядів: 132

В Україні щороку, навесні існують ризики до знищення сотні тисяч рослин віднесених до Червоної книги, а саме: підсніжник звичайний, крокус, тюльпан дібровний, проліска сибірська, сон-трава, горицвіт весняний, первоцвіт дрібний, шафран сітчастий тощо.

    Юристи Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової  допомоги зауважують і попереджають  про те, що за знищення і продаж вищезазначених  рослин передбачена адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафів.

Детально!! Громадян, які незаконно збиратимуть й реалізовуватимуть первоцвіти, будуть притягувати до адміністративної відповідальності. Так, відповідно до ч. 1 ст. 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу тягне за собою накладення штрафу від 510 до 1700 грн. із конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Згідно ч. 2  ст. 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України – тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн. із конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Також, відповідно до ч. 1 ст. 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення – за погіршення, знищення середовища перебування (зростання) рослин, види яких не занесені до Червоної книги України, але внесені до переліків рідкісних видів рослин, або які мають особливу наукову, природоохоронну та іншу цінність, або є такими, що перебувають під загрозою зникнення на відповідній території, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх із природного середовища, а також порушення умов утримання (вирощування) рослин зазначених видів у ботанічних садах, дендрологічних та зоологічних парках, інших спеціально створених штучних умовах, що призвело до їх загибелі, каліцтва (пошкодження), інші порушення порядку охорони, використання і відтворення таких видів тварин і рослин  – тягнуть за собою накладення штрафу від 340 до 510 грн.  з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб – від  510 до 850 грн.  з конфіскацією незаконно добутого.

Та згідно ч.2 ст. 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення, погіршення, знищення середовища перебування (зростання) рослин, види яких занесені до Червоної книги України або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх із природного середовища, а також порушення умов утримання (вирощування) рослин зазначених видів у ботанічних садах, дендрологічних та зоологічних парках, інших спеціально створених штучних умовах, що призвело до їх загибелі, каліцтва (пошкодження), інші порушення порядку охорони, використання і відтворення таких видів рослин  – тягнуть за собою накладення штрафу від  510 до 850 грн. з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб – від  850 до 1360 грн. з конфіскацією незаконно добутого.

Також, слід нагадати, що  торгівля в містах з рук на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах та в інших невстановлених місцях – карається штрафом у розмірі  17 до 119 грн. із конфіскацією предметів торгівлі або без такої згідно ст. 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Громадяни можуть протидіяти знищенню червонокнижних рослин. Свідки продажу первоцвітів можуть зателефонувати до Нацполіції за телефоном 102, на гарячу лінію ДЕІ +38 (044) 521-20-38 та повідомити деталі про порушення.


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано