A A A K K K
для людей із порушенням зору
Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

ПОРАДИ, ЯК ГОВОРИТИ З ДІТЬМИ ПРО БЕЗПЕКУ ОНЛАЙН ВІД ОСВІТНЬОГО ПРОЄКТУ #STOP_СЕКСТИНГ

Дата: 05.02.2023 13:04
Кількість переглядів: 78

До Міжнародного дня безпечного інтернету експерти освітнього проєкту #stop_секстинг оприлюднили результати дослідження щодо часу, проведеного дітьми онлайн, а також підготували поради, як убезпечити їх від надмірного перебування у мережі.

Нове дослідження #stop_sexтинг показало, що учні 6–8 класів (діти віком 11–14 років) проводять в інтернеті 3 та більше годин на день. Найчастіше вони стикаються з такими ризиками: неприємні або образливі повідомлення, запитання про місце проживання, пропозиція дружби від незнайомця, прохання відкрити невідоме посилання або надіслати фото чи відео.

Поради, які допоможуть освітянам та батькам говорити про інтернет-безпеку з дітьми.

  1. Розмова не має бути незручною або схожою на лекцію. Найкраще провести бесіду за вечерею, під час подорожі або в розмові перед сном. Дорослим рекомендують дати час дитині, аби сформулювати думки; виявити залученість, ставлячи відкриті запитання, щоб спонукати до більш змістовних відповідей; говорити привітно. Це допоможе дитині комфортно спілкуватися про своє повсякденне онлайн-життя.
  2. Готуючись до розмови, варто ознайомитися з додатками та платформами, які використовують діти, а також із поширеними проблемами безпеки в інтернеті.
  3. Про складні речі варто говорити простими словами. Іноді як батьки, так і діти можуть уникати складніших тем, як-от: порнографія, секстинг, онлайн-стосунки тощо. Однак такі розмови так само важливі, як і розмови про надмірний екранний час та кібербулінг. Вони відіграють ключову роль у тому, щоб допомогти дітям розпізнати ризик і шкоду в інтернеті.
  4. Деякий контент може спричинити у молодих людей відчуття депресії, тривоги або невпевненості. Алгоритми, які пропагують самоушкодження, фейкові новини чи інший шкідливий вміст, можуть впливати на те, як діти думають і відчувають навколишній світ. Важливо, щоб вони розуміли, куди звертатися, якщо їм потрібна підтримка, наприклад, дитина може поговорити з дорослим, якому довіряє, або зателефонувати на гарячу лінію 1545 (далі обрати 3).
  5. Намагайтеся завжди підтримувати з дітьми довірливі стосунки. Тоді дитина просто і відкрито буде ділитися з дорослими інформацією про улюблених блогерів та ютуб-канали, а також поінформує у разі, якщо незнайомець буде вимагати будь-що, звернеться за порадою щодо налаштування конфіденційності тощо.

Куди звертатися по допомогу у разі онлайн-ризиків для дітей?

  1. Урядова консультаційна лінія з питань безпеки дітей в інтернеті 15-45. Звернутися на лінію можна анонімно, цілодобово та безкоштовно.
  2. Психологічна лінія підтримки #stop_секстинг. За безкоштовними та конфіденційними консультаціями можуть звернутися діти та дорослі.
  3. Портал повідомлень про небажаний контент IWF. На порталі можна повідомити про матеріали, що зображують сексуальне насильство над дітьми. Ці повідомлення допомагають захистити дітей та не допустити подальшої сексуальної експлуатації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано