A A A K K K
для людей із порушенням зору
Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Право чоловіків призовного віку на перетин державного кордону під час воєнного стану якщо супроводжують батьків з інвалідністю І-ІІ групи

Дата: 24.01.2023 10:53
Кількість переглядів: 115

   До Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги досить часто звертаються чоловіки із питанням можливості і правил перетину кордону якщо супроводжують батьків з інвалідністю І-ІІ групи. Юристи центру консультують.

 

Питання перетину державного кордону, у першу чергу, визначається Правилами перетинання державного кордону, які затверджені постановою КМУ 27 січня 1995 р.№57 (із наступними  змінами та доповненнями).

Згідно  п.2-1 Постанови наразі діє новий перелік осіб чоловічої статті  з числа громадян України, які мають право на виїзд за межі України.

Так, відповідно до  постанови Кабміну від 10 вересня 2022 року №1044, у разі  введення  на території  України надзвичайного  або воєнного стану перетинати  державний  кордон мають право:

 

  • особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини ( чоловіка) із числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності:

 

- документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки (наприклад, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб);

- документів, що підтверджують інвалідність (довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о), або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення, яке  підтверджує  відповідний статус, або пенсійне посвідчення, або довідки про отримання пільг;

- документів, що підтверджують спільне проживання ( їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), що підтверджується:

- актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або

- документами (посвідчення, довідки) про отримання компенсації ( допомоги, надбавки) на догляд.

 

ЗВЕРТАЄМО УВАГУ!!! Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. 

У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням

ВАЖЛИВО!!! Виїзд за межі України громадян України без батьків з інвалідністю, можливий на підставі довідки про перебування їх на консульському  обліку, документів ( нотаріально засвідчених  копій), що дають право на виїзд, про які зазначено вище. Щодо повернення: чоловіки зобов’язанні повернутись не пізніше повернення на територію України,  батьків з інвалідністю, яких вони супроводжували. 

Нагадуємо, отримати правову інформацію або роз’яснення з правових питань можна за безкоштовним номером 0800213103, або написати на вибір: в телеграм-чат, вайбер-чат, через кабінет клієнта чи застосунок БПД. Всі посилання тут: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua. Також безоплатну правову допомогу можна отримати у Старокостянтинівському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м.Старокостянтинів, вул. Миру, 36, тел. (03854)4- 54- 75, 068 788 80 41.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано