A A A K K K
для людей із порушенням зору
Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

ДОМАШНЄ НАСИЛЬСТВО. КУДИ ЗВЕРТАТИСЬ ПОСТРАЖДАЛИМ ОСОБАМ

Дата: 02.12.2022 10:48
Кількість переглядів: 121

Домашнє насильство ‒ діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Про алгоритм дій, якого слід дотримуватися у випадку домашнього насильства, розповідають юристи Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової  допомоги.

 

Який алгоритм дій постраждалої від домашнього насильства особи

По-перше, необхідно звернутися до головного суб’єкту з протидії домашньому насильству – поліції. Викликати необхідно уповноважений підрозділ Національної поліції. Поліцейські виїжджають на виклик, встановлюють необхідні обставини. Якщо є відео-, фотофіксація, їх необхідно надати працівникам поліції.

Працівники поліції складають протокол, який надалі передається до суду. Після розгляду справи та вироку суду відповідача, кривдника буде притягнуто до адміністративної або кримінальної відповідальності.

 

Яке покарання передбачене за вчинення домашнього насильства

Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачена адміністративна відповідальність за вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі. Вона тягне за собою накладання штрафу в розмірі від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або громадські роботи від 30 до 40 годин, або адміністративний арешт до 10 діб.

У випадках систематичного вчинення домашнього насильства (від 3 та більше разів), настає кримінальна відповідальність. За вчинення домашнього насильства винна особа карається громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років.

 

Що таке терміновий заборонний припис

Також задля запобігання подальшим випадкам учинення домашнього насильства передбачено такий захід, як терміновий заборонний припис.

Терміновий заборонний припис може містити такі заходи:

зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи;

заборона на вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи;

  • заборона в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою.
  •  

Що таке обмежувальний припис стосовно кривдника

Обмежувальний припис стосовно кривдника є заходом тимчасового обмеження прав чи покладення обов’язків на особу, яка вчинила домашнє насильство. Даний правовий інструмент спрямований на забезпечення безпеки постраждалої особи.

Із заявою про видачу обмежувального припису слід звертатися до місцевого загального суду за місцем проживання або перебування постраждалої особи,  а якщо зазначена особа перебуває у закладі, що належить до загальних чи спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб, то за місцезнаходженням цього закладу.

Важливо, що згідно з Цивільним процесуальним кодексом, така заява має бути розглянута судом протягом 72 годин після її надходження.

За результатами розгляду заяви можуть бути застосовані наступні обмежувальні заходи:

  • заборона перебувати в місці спільного проживання (перебування) з постраждалою особою;
  • усунення перешкод у користуванні майном, що є об’єктом права спільної сумісної власності або особистою приватною власністю постраждалої особи;
  • обмеження спілкування з постраждалою дитиною;
  • заборона наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідування постраждалою особою;
  • заборона особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, якщо вона за власним бажанням перебуває у місці, невідомому кривднику, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею;
  • заборона вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою або контактувати з нею через інші засоби зв’язку особисто і через третіх осіб.

Рішення судів у справах про видачу обмежувального припису підлягають негайному виконанню.

Обмежувальний припис може бути видано на строк від одного до шести місяців, а також продовжено на строк до шести місяців після закінчення строку, зазначеному у рішенні суду про його видачу.

Для продовження обмежувального припису слід звертатися до суду із заявою в тому ж порядку, що і для його видачі.

Про видачу або продовження обмежувального припису суд не пізніше наступного дня з дня ухвалення рішення повідомляє органи Національної поліції України для взяття особи, стосовно якої видано або продовжено обмежувальний припис, на профілактичний облік, а також районні, державні адміністрації та виконавчі органи сільських, селищних, міських, районних у містах рад за місцем проживання (перебування) заявника.

Відповідно до п. 12-1 ч.1 ст. 2 Закону України «Про судовий збір», за подання заяви про видачу обмежувального припису судовий збір не сплачується.

Із заявою про видачу обмежувального припису може також звернутися і особа, яка зазнала насильства за ознакою статті, згідно з Законом України «Про забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків».

 

Які органи залучені до протидії домашньому насильству

Окрім поліції, у протидії домашньому насильству в:

 Староостропільській громаді беруть участь  відповідальні за насильство на місцях (старости):

  • Вишнопільський старостинський округ: Матвіюк Валентина Андріївна
  • Коржівський старостинський округ: Береженний Юрій Володимирович
  • Чорнянський старостинський округ: Реп'юк Надія Василівна
  • Сербинівський старостинський округ: Бачук Оксана Володимирівна
  • Ладигівський старостинський округ: Петрук Лілія Миколаївна

 

Миролюбненській громаді беруть участь  відповідальні за насильство на місцях (старости):

 

- староста Сковородківського старостинського округу - ЛИНЮК

Микола Іванович;

- староста Немиринецького старостинського округу - ІЛЬЧУК Тетяна

Леонтіївна;

- староста Самчинецького старостинського округу - ІЛЛАРІОНОВА

Оксана Володимирівна;

- староста Ілляшівського старостинського округу - ЛИСЯК Надія

Кузьмівна;

- головний спеціаліст у справах дітей - ЯРМОЛЮК Інна Миколаївна.

 

Старокостянтинівській громаді,  бере участь низка органів, які співпрацюють між собою. Це, зокрема, управління соціального захисту населення виконавчого комітету Старокостянтинівської міської ради, Служба у справах дітей виконавчого комітету міської ради, управління освіти виконавчого комітету  міської ради, Управління охорони  здоров’я, та медичного забезпечення виконавчого комітету міської ради, Старокостянтинівський міський кризовий центр, Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Старокостянтинівський  міський територіальний центр соціального обслуговування.

 

Швидку  правову допомогу можна отримати за номером телефону системи БПД 0 800 213 103.

У Старокостянтинівському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м.Старокостянтинів, вул. Миру, 36, тел. (03854)4- 54- 75, 068 788 80 41

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано