A A A K K K
для людей із порушенням зору
Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Хмельниччині — 85 років: цікаві факти про область

Дата: 22.09.2022 12:08
Кількість переглядів: 397

  • Область була свідком визначних історичних подій.

  • Тут перебували видатні українські діячі, а Кам’янець навіть був столицею УНР. 

  • Очільник Хмельниччини привітав область зі святом та вручив відзнаки військовим.

 

У четвер, 22 вересня, Хмельницькій області виповнилося 85 років. В обласній військовій адміністрації зазначають, що хоч це і солідний термін, але насправді історичні корені Хмельниччини сягають сивої давнини. На цьому наголосив начальник ОВА Сергій Гамалій під час урочистостей з нагоди відзначення 85-ї річниці утворення Хмельницької області.

— Сьогодні усі ми пишемо чергову сторінку новітньої історії України. На жаль, нам вкотре доводиться захищати свою землю від орди, боронити незалежність та право бути собою, самим вирішувати, як жити і яке майбутнє обирати, однак усі ми – нащадки славних князів і гетьманів, а тому гідно продовжимо їхню визвольну боротьбу і здобудемо перемогу, – зазначив Сергій Гамалій.

Цікаві факти про Хмельницьку область

В ОВА зазначають, що землі Хмельниччини були свідком визначних і складних історичних перипетій. За часів перших християн Русі, які ще в ІХ-ХІ століттях знайшли прихисток саме на Поділлі, і на берегах Дністра, Збруча, Студениці, Ушиці заснували скельні монастирі та скити, що стало передумовою для майбутнього хрещення Київської Русі.

Уже у ХІV столітті подільські князі Коріатовичі на величезній території Поділля звели міста, відродили економіку, військові традиції та управлінські зв’язки, завдяки чому стали прикладом успішних державників європейського зразка. Біля них гуртувалося знищене раніше Ордою населення Русі – майбутній український народ.

Згодом руські родові еліти ХV-ХVІ століть – славнозвісні князі Корецькі, Збаразькі, Вишневецькі, Заславські, Острозькі – зміцнили закладений Коріатовичами фундамент. А князі Острозькі, яких ми знаємо як визначних державних та політичних діячів, талановитих полководців, поборників православ’я, меценатів освіти і культури, розбудували Старокостянтинів, Остропіль, Новокостянтинів, Базалію.

Також Українська революція у 1917-1921 роках відбулася не деінде, а саме на теренах сучасної Хмельниччини. На вулицях тодішнього Проскурова, Старокостянтинова, Чорного Острова можна було зустріти Грушевського, Скоропадського, Петлюру, Коновальця та інших українських державників. 

Саме там перебував уряд УНР, а Кам’янець-Подільський понад пів року був столицею Української Народної Республіки. Становлення українського університету, друк українських грошей, видання української преси та книг, формування нових підрозділів Армії – усе це було під час «Кам’янецької доби УНР», відомої із підручників з історії.

А 28 серпня 1991 року на центральній площі Хмельницького, яка невдовзі стала майданом Незалежності, замайорів синьо-жовтий прапор. Вже з 1 грудня 1991 року під час Всеукраїнського референдуму із показником 96,3% мешканці Хмельниччини підтримали Акт проголошення Незалежності України.

З нагоди видатної дати Сергій Гамалій  вручив відзнаки Кабінету Міністрів України та обласної військової адміністрації представникам військових частин Хмельниччини.

— Нехай наша прекрасна Хмельниччина й надалі міцніє і розвивається на благо всього народу та єдиної, вільної, незалежної України! А нашим землякам і землячкам, які зі зброєю в руках захищають Україну слава та низький уклін, – зазначив посадовець.

До слова, цьогоріч Хмельницькому має виповнитися 591 рік. Відзначатимуть його вже в ці вихідні — 24 та 25 вересня. Однак, у 2022-му без традиційних святкувань. Також міський голова Олександр Симчишин попросив хмельничан до Дня міста подарувати подарунки військовим. 

— Вже цими вихідними Хмельницький відзначатиме 591 річницю з дня свої першої писемної згадки. Такий собі свого роду День народження. Коли друзі приходять на день народження, вони обов’язково приносять подарунки. Сьогодні ми воюємо. Захищаємо свою свободу, незалежність і українське майбутнє. Тому буде справедливо й правильно, якщо ці подарунки на День міста ми зробимо для своїх захисників. Таких собі сталевих коней, на яких наші хлопці зможуть гнати цю нечисть, цю російську орду з української землі ще швидше і якісніше. Бо Богдан Хмельницький — на коні, а хлопці з ЗСУ — ще ні. Мусимо виправити це, — зазначив Симчишин. 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано