A A A K K K
для людей із порушенням зору
Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Етапи проходження е-лікарняного, перш ніж за ним фінансується допомога

Дата: 26.09.2022 11:07
Кількість переглядів: 505

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 №1105-ХІV управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області забезпечуються гарантії працюючих громадян області щодо їх соціального захисту та здійснюються виплати матеріального забезпечення (зокрема, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами) застрахованим особам, а також окремі виплати потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України.

«Оформлені відповідним чином заяви-розрахунки, згідно виданих закладами охорони здоров’я та лікарів-ФОП листків непрацездатності, є підставою для фінансування Фондом соціального страхування України лікарняних, допомог по вагітності та пологах для працюючих, які тимчасово втратили працездатність», – зазначає начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області Сергій Кіндзерський. – «Протягом восьми місяців поточного року фахівцями відділень управління прийнято від страхувальників та опрацьовано понад 26 тисяч заяв-розрахунків для надання матеріального забезпечення та окремих видів страхових виплат, які містять 111,2 тисячі лікарняних, на загальну суму 354,9 млн гривень. І хоча запровадження електронних лікарняних дозволило автоматизувати процес отримання допомог для працівників (українцям тепер не потрібно передавати свій лікарняний чи інші паперові документи, усе вже є в системі!), сам по собі е-лікарняний не містить фінансових даних. Тож для оплати все ще потребує додаткового опрацювання з боку роботодавця і пильного контролю фахівців Фонду соціального страхування України з подальшою верифікацією».

Навіть досвідчені бухгалтери подекуди припускаються помилок при розрахунку – 30% заяв-розрахунків, що надходять до Фонду соціального страхування України, містять помилки. Вони впливають на розмір допомоги та можуть призвести до надмірних видатків, тож фахівці Фонду щоденно перевіряють тисячі лікарняних, аби всі працівники отримали справедливі виплати, а система соціального страхування працювала ефективно.

Автоматизована перевірка лікарняних сигналізує про факт наявності помилок, однак виправити їх можливо лише вручну у тісній взаємодії фахівця Фонду соціального страхування України та роботодавця – працівники Фонду знають усіх своїх страхувальників і тримають із ними постійний зв’язок.

Розрахунково, робота фахівців ФССУ з перевірки та виправлення помилок у заявах дозволяє упередити необґрунтовані та надмірні видатки з бюджету Фонду на від 3 до 6 мільярдів гривень щороку.

У інфографіці відображено, які саме етапи проходить е-лікарняний, перш ніж за ним фінансується допомога, як проходить перевірка фахівцями Фонду та верифікація кожної виплати.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано