A A A K K K
для людей із порушенням зору
Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Понад половина закладів освіти Хмельниччини готові до очного формату навчання

Дата: 30.08.2022 14:51
Кількість переглядів: 280

Сьогодні начальник ОВА Сергій Гамалій, його заступник Володимир Юр’єв та директорка Департаменту освіти, науки, молоді і спорту ОВА Дарія Басюк розповіли про підготовку закладів освіти області до нового навчального року та основні проблемні питання, з якими цьогоріч стикнулися представники влади та освітяни перед початком навчання.

Фото без опису

Основні тези брифінгу:

? Освітній процес в умовах війни – складне питання, яке насамперед пов’язане із життям та безпекою дітей. Підготовка закладів освіти області до початку нового навчального року все ще триває. Вже декілька років поспіль початок навчання є складним викликом для влади. У минулі роки це було пов’язано з пандемією ковіду, цьогоріч – з війною.

? Головне завдання зараз – забезпечити можливість безпечної роботи освітніх закладів для усіх учасників навчального процесу. Тому формат його, в першу чергу, залежить від наявності належного захисного укриття в закладі. Саме тому останні кілька місяців усі зусилля були зосереджені на їх облаштуванні, адже мова про очну чи змішану форму навчання може йти лише за дотримання усіх вимог до цих споруд.

? Основні вимоги до укриттів: в школі чи садочку під час очного навчання може перебувати лише та кількість людей, для яких передбачено місце в укритті. Якщо місця не вистачає – навчання відбуватиметься змішано або позмінно. В укритті обов’язково має бути два виходи, санвузол, необхідний запас продуктів, води та ліків, облаштовані вказівники напрямків руху, система оповіщення, пожежна сигналізація, тощо.

? Загалом в області нараховується 1212 закладів освіти, усі вони були обстежені комісійно за участі представників ДСНС. За результатами перевірок належні укриття мають 698 навчальних закладів (57,5% від всіх наявних закладів освіти), зокрема 65% шкіл та 56% садочків.

? В окремих закладах робота з облаштування укриттів ще триває, після завершення ремонтних робіт питання про офлайн формат навчання буде розглядатися окремо.

? Важливою складовою безпеки в закладах освіти є інформаційна робота з педагогами, учнями та батьками. Усі працівники закладів пройшли відповідні навчання та практичні тренування щодо порядку дій в разі небезпечної ситуації, в тому числі загрози ракетного удару, виявлення вибухонебезпечних предметів тощо. Призначено осіб, відповідальних за евакуацію із закладів . Відповідні тренування також будуть проводитися з дітьми, аби евакуація здійснювалася організовано та максимально швидко. Також усі батьки, за бажання, можуть особисто оглянути умови, створені в закладах освіти.

? Загалом в області потреба коштів на ремонт укриттів склала близько 50 млн гривень. Майже 34 млн гривень уже передбачені за рахунок коштів обласного та місцевих бюджетів.

? На сьогодні проведено 6 засідань обласної комісії та підготовлено проєкт розпорядження голови ОВА, яким буде затверджено перелік закладів, що отримають дозвіл працювати у звичному офлайн режимі. Ще одне засідання заплановане на 12 вересня.

? Готовність закладів освіти у розрізі територіальних громад області:

• У 8 громадах – повністю 100% закладів можуть працювати офлайн (Новодунаєвецька, Гуківська, Солобковецька, Китайгородська, Полонська, Красилівська, Слобідко-Кульчієвецька, Кам’янець-Подільська)

• У 22 громадах – понад 80% закладів (Дунаєвецька, Орининська, Смотрицька, Чемеровецька, Деражнянська, Чорноострівська, Антонінська, Волочиська, Заслучненська, Летичівська, Меджибізька, Миролюбненська, Наркевицька, Старосинявська, Теофіпольська, Щиборівська, Хмельницька, Берездівська, Ганнопільська, Нетішинська, Понінківська, Славутська).

• У 9 громадах – 50% закладів (Городоцька, Лісогринівецька, Розсошанська, Сатанівська, Староостропільська, Ізяславська, Білогірська, Плужненська, Сахновецька)

• У 4 громадах (Судилківська, Михайлюцька, Гвардійська, Улашанівська) заклади повністю працюватимуть в дистанційному форматі.

? Щодо закладів профтехосвіти – 22 заклади професійно-технічної освіти працюватимуть змішано: очно та дистанційно.

? Із 32 закладів фахової передвищої та вищої освіти: 3 розпочали працювати дистанційно через відсутність укриттів; 29 планують працювати в змішаному режимі враховуючи місткість укриттів.

? Кожний заклад освіти готує свій план занять з урахуванням місткості укриття та специфіки організації навчального процесу. Так, в окремих закладах загальної середньої освіти організовується позмінне навчання, в інших особливу увагу приділяють початковим класам, а також 5 та 10 класам, обираючи для них офлайн навчання. Заклади профтехосвіти, фахової передвищої та вищої освіти можуть формувати плани таким чином, аби частина учнів перебували на дистанційному навчанні, інша – на виробничій практиці.

? Формат навчання напряму залежить від безпекової ситуації в області. У разі її зміни рішення про формат навчання буде переглядатися, адже заклад освіти має бути місцем безпеки.

? Триває підготовка до роботи в осінньо-зимовий період. Очікується, що зима буде складною, тому в області ведеться активна робота, щоб заклади освіти були підготовлені належним чином. Наразі проблем з підготовкою закладів загальної середньої освіти та закладів дошкільної освіти до роботи в осінньо-зимовий період 2022-2023 року немає: школи готові на 78%, дитячі садочки – на 79%. Тривають тендерні процедури по закупівлі твердого палива.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано