A A A K K K
для людей із порушенням зору
Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

ЯК ПІДТРИМАТИ ДИТИНУ В ДОРОЗІ: ПОРАДИ САЙТУ «ДОВІДНИК БЕЗБАР’ЄРНОСТІ»

Дата: 13.08.2022 14:13
Кількість переглядів: 129

Під час вимушеного переїзду через бойові дії діти потребують особливого піклування та підтримки. У проєкті «Довідник безбар’єрності» містяться поради, які допоможуть малечі перенести примусове переміщення.

Поради для батьків:

1. Розкажіть дитині про дорогу та причину поїздки.

Якщо маєте визначений маршрут, поясніть дитині, куди ви їдете та чому. У випадку, якщо ви не маєте повної інформації, використовуйте таку фразу: «Ми їдемо шукати укриття і місце, де буде безпечніше». Говоріть про напрямок руху, міста, які проїжджаєте, – це допоможе дитині відчути, що ситуація має визначеність та управління.

2. Надайте відчуття безпеки та зв’язаності.

Запропонуйте взяти в дорогу улюблену іграшку чи іншу важливу для дитини річ. Це допоможе відаволікти малечу та підсилить відчуття зв’язку з домом. Дитина може обійняти іграшку у момент страху або суму та заспокоїтись.

3. Поясніть правила поведінки в дорозі.

Зверніть увагу дитини на те, що під час зупинок на блокпостах потрібно поводитися тихо, не визирати з вікон і у жодному разі не виходити з транспорту.

4. Спостерігайте за станом дитини та реагуйте на її потреби.

Регулярно запитуйте, чи хоче дитина їсти, пити, в туалет. Щоб перевірити реакцію дитини та підтримувати з нею контакт у дорозі, можна вигадити кодове слово для своєрідної «переклички» (наприклад, «Я тобі буду казати «Ту-Ту», а ти відповідай мені «Ш-ш-ш»).

5. Стабілізуйте емоційний стан.

Допомогти дитині впоратися з емоційною напругою можна за допомогою звуків та рухів. Наприклад, якщо малеча злиться, запропонуйте витягнути руки, стиснути кулачки, міцно заплющити очі, а потім розкрити долоні, струсити руки і розплющити очі (повторити декілька разів). Впоратися зі стресом допоможуть прості вправи: погиркати як звір, проспівати звук «Аааа» чи «Оооо».

6. Допомагайте дитині справлятися з втомою.

Дорога виснажує, від довгого сидіння можуть заніміти кінцівки. Активізувати тіло допоможуть поплескування по тілу (це може робити і сама дитина, і доросла людина, яка поруч). Щоб перемкнути увагу малечі, запропонуйте їй відгадати загадки, пограти в «Їстівне – неїстівне» та слова.

7. Дбайте про себе, адже турбота про себе – це турбота і про дитину.

Стежте за вашим диханням та потребами організму, намагайтеся відпочивати. Для зняття напруги та втоми можна масувати мочки вуха, пити воду повільними ковтками тощо.

Більше корисної інформації для родин із дітьми, людей з інвалідністю, людей старшого віку та їхніх близьких шукайте в розділі «У воєнний час» на сайті «Довідник безбар’єрності», створеному за ініціативи Першої леді України Олени Зеленської.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано