A A A K K K
для людей із порушенням зору
Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

ГРОШОВА ДОПОМОГА ВІД МІЖНАРОДНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ. ВІДПОВІДАЄМО НА ПИТАННЯ

Дата: 27.07.2022 12:29
Кількість переглядів: 695

Фото без опису

Через війну, яку розв’язала росія в Україні, тисячі українців були змушені тікати з власних домівок у більш безпечні регіони нашої країни. Такі громадяни на територіях, які контролює українська влада, можуть отримати статус внутрішньо переміщеної особи (далі – ВПО). Одразу звертаємо увагу, що особи, які перетнули міжнародно визнані державні кордоні України не є ВПО тому отримати статус такої особи вони не можуть.

 

З метою допомогти громадянам, які стали вимушеними переселенцями через збройну агресію росії проти України, задовольнити свої нагальні потреби, зокрема, на тимчасове житло, харчування та предмети особистої гігієни, аби вони могли оселитися та відновити життя в новому місці Уряд ухвалив розроблене Міністерством соціальної політики рішення, яке забезпечує можливість поширити додаткові виплати від міжнародних організацій на мешканців територій, які тимчасово окуповані, деокуповані або знаходяться в зоні активних бойових дій.

 

Тож юристи Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги пояснюють детальніше про грошову допомогу від міжнародних організацій, хто та як може її отримати.

 

Хто може отримати грошову допомогу?

1) внутрішньо переміщені особи, які перебувають в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб;

2) особи, які проживають/перебувають на тимчасово окупованих, деокупованих територіях або таких, що знаходяться в зоні активних бойових дій України.

Довідково: Пріоритетними є найнезахищені верстви населення, що мають соціальні статуси такі як: особа з інвалідністю, пенсіонер, одинока мати або батько, багатодітна сім’я, отримувач допомоги малозабезпеченим сім’ям зокрема з числа внутрішньо переміщених осіб. Мінсоцполітики проводить верифікацію даних заявника, використовуючи наявні державні інформаційні реєстри та бази даних, що дозволяє отримувати перевірену інформацію про особу. Рішення щодо надання допомоги відповідній категорії населення та сум виплат приймають міжнародні організації.

 

Як подати заявку?

Допомога оформлюється онлайн через платформу «єДопомога» https://edopomoga.gov.ua/

 

Які документи та дані знадобляться для заповнення заявки?

Збір даних передбачає надання відомостей про заявника та членів його сім’ї (дітей та недієздатних осіб), а саме:

• ПІБ згідно з ідентифікаційним документом;

• РНОКПП (ідентифікаційний код);

• Паспорт громадянина України, ID-картка, посвідка на постійне або тимчасове проживання, свідоцтво про народження дитини;

• Адреси зареєстрованого та фактичного місця проживання;

• номер контактного телефону;

• IBAN-рахунок для зарахування грошових виплат

(ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! При реєстрації на сайті «єДопомога» можна вказати дані вже відкритого рахунку у будь-якому банку України. Не має конкретно визначеного банку для зарахування цих коштів. Адже спостерігаємо неодноразові спекуляції).

 

Ким здійснюється виплата допомоги?

Допомогу для ВПО надають наступні міжнародні організації:

  • Міжнародний Комітет Червоного Хреста;
  • ЮНІСЕФ;
  • Агентство ООН у справах біженців;
  • Всесвітня продовольча програма ООН;
  • Міжнародна організація з міграції (МОМ);
  • NRC — Норвезька рада у справах біженців.

Проєкт реалізовано Міністерством соціальної політики України за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та Програми розвитку ООН в Україні.

 

Як здійснюється виплата допомоги?

Платформа «єДопомога» збирає заявки на допомогу та за запитом Міжнародних організацій передає переліки заявників на допомогу за запитуваною категорією.

 

Як швидко обробляється заявка на виплату?

Після того, як Міжнародна організація приймає рішення щодо фінансування визначеної категорії заявників на допомогу, відповідальні особи передають переліки заявників на допомогу. Міжнародна організація обробляє заявки згідно власних внутрішніх положень.

 

Куди звертатись для уточнення статусу заявки?

Про статус заявки можна дізнатись на цьому ж сайті, де її подавали - https://edopomoga.gov.ua/.

 

Який розмір допомоги?

Виплата допомоги здійснюється в розмірі 2220 гривень на кожного члена сім’ї на місяць. Виплата допомоги здійснюється щомісяця протягом не менше ніж трьох місяців шляхом зарахування коштів на банківський рахунок внутрішньо переміщеної особи.

Довідково: Розмір отриманої допомоги не враховується під час обчислення сукупного доходу домогосподарства для всіх видів соціальної допомоги, що надаються відповідно до законодавства, та не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу відповідно до підпункту 165.1.1 пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України.

Як дізнатись про нарахування виплати?

Вказавши IBAN вашого рахунку, можна самостійно перевірити надходження коштів на рахунок.

 

Важливо також те, що отримати фінансову допомогу можна лише від однієї з організацій, що реалізує програму ООН. Адже це той самий вид допомоги, який здійснюють різні агентства, перелік яких не є вичерпним.

 

Принагідно нагадаємо, якщо у Вас виникають питання правового характеру, то перший крок до отримання безоплатної правової допомоги - подзвонити на нашу гарячу лінію 0800213103, або прийти до одного з бюро, які працюють по всій Україні там, де це безпечно (карта тут: https://bit.ly/3aexn0i.

Наша адреса у м. Старокостянтинів – вул. Миру, 36.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано