A A A K K K
для людей із порушенням зору
Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Як вберегтися від ботулізму

Дата: 25.07.2022 14:40
Кількість переглядів: 344

Фото без опису

Ботулізм це найтяжча харчова токсикоінфекція бактеріального походження, основну роль у виникненні якої відіграє токсин, який виділяє бактерія Clostridium botulinum (клостридія).

Збудник ботулізму у вигляді спор тривалий час зберігається в грунті. Потрапляння збудника в харчовий продукт можливе на різних етапах його виготовлення в домашніх умовах, при невиконанні ряду гігієнічних вимог: неякісному очищенні та митті риби, овочів, фруктів перед консервуванням, при необережному видаленні нутрощів, при та після розробки туші. Ботулотоксин починає вироблятися тільки без доступу кисню. Зазвичай це відбувається в консервованих, щільно закупорених продуктах, в черевці засоленої риби, в овочах, рибі та м’ясі, засолених великими шматками, у великій тарі, до дна якої не проникає кисень. Підступність ботулізму в тому, що розмноження збудника і утворення токсину не змінює смакових якостей продукту. Характерно, що спори клостридій знаходяться в зараженому продукті не рівномірно, а зосереджені у визначених ділянках. Тому з однієї банки або один і той же продукт може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей, які споживають в їжу ті ділянки консерви або продукту, в яких були збудник та токсин.

Зазвичай основною причиною виникнення захворювання у людей є вживання консервів (овочеві, м’ясні) або продуктів тривалого зберігання – ковбаси, копченості, солена, в’ялена риба домашнього приготування. 

Зараження людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт, однак відомі два винятки, що трапляються дуже рідко – ботулізм грудних дітей і раневий ботулізм, коли токсиноутворення відбувається в відмерлих тканинах рани.

Інкубаційний період при ботулізмі від 2 годин до 2-5 діб і залежить від дози ботуліністичного токсину, який потрапив з їжею в організм. Відомо, що чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. При важких формах він складає, у середньому, близько доби. Симптоми захворювання: нудота, блювання, біль в животі, порушення випорожнення, порушення зору (хворого турбує ,,сітка” перед очима, двоїння предметів, важкість читання), спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу, відчуття ,,грудки” в горлі, біль під час ковтання, подразнення. У важких випадках, при враженні дихальних м’язів, пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим, що  розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

При появі ознак захворювання потрібно негайно звернутися за меддопомогою до лікаря.

Хворий на ботулізм обов’язково підлягає госпіталізації, тому що без використання сучасних методів лікування ботулізму, летальний результат захворювання становить 30-60 %.

Перенесене захворювання не залишає імунітету, хворі не заразні.

Профілактика ботулізму базується на дотриманні правил обробки, приготування (консервування), зберігання грибних, м’ясних, рибних консервованих продуктів, копчених м’ясних напівфабрикатів, рибних продуктів домашнього приготування:

  • під час забою худоби і птиці в домашніх умовах необхідно не допускати контакту м’яса з землею та вмістом кишківника;
  • для консервування слід відбирати лише свіжі, непошкоджені плоди, ретельно відчищені від землі; зім’яті та злежані, підгнилі овочі, фрукти, гриби переробляти не можна;
  • фрукти,овочі і гриби слід ретельно вимити перед консервуванням від бруду, адже саме там може бути небезпечна бактерія;
  • дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та дотримуватися технології стерилізації продуктів, які консервуються, особливо м’ясних та рибних;
  • при приготуванні домашніх консервів використовувати рекомендовані за рецептурою концентрації солі, цукру і кислоти, вони перешкоджають накопиченню токсину;
  • консервовану продукцію слід зберігати в холодних приміщеннях;
  • перед вживанням продуктів домашнього консервування їх необхідно прогріти (відкривши банку!) до 100о С протягом 30 хвилин;
  • не вживати консерви з ,,бомбажем” (здуті) або при підозрі на їх недоброякісність;
  •  не слід купувати на стихійних ринках та без відповідних умов зберігання і реалізації ковбасу, копчені та в’ялені м’ясні продукти, рибу в’ялену та солену, консервовані продукти домашнього приготування.

 

Виконання зазначених заходів вбереже вас від захворювання на ботулізм! Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких. Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати!

 

Старокостянтинівське відділення

ДУ ,,Хмельницький обласний центр

контролю та профілактики хвороб

МОЗ України”


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано