A A A K K K
для людей із порушенням зору
Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

День праці 1 травня: історія дня та традиції

Дата: 01.05.2022 09:57
Кількість переглядів: 284

1 травня в Україні та в багатьох інших країнах світу відзначиться День праці. В цей день згадується боротьба найманих робітників за свої права. В Україні цей день оголошено вихідним. 

1 травня 1886 року в американському місті Чикаго почалися багатотисячні протести робітників. Вони вимагали встановлення 8-годинного робочого дня ті підвищення зарплатні. Під час численних сутичок мітингуючих з поліцейськими загинуло кілька людей з обох сторін. З того часу страйки проводилися щороку і мали більш мирний характер. 1886 до протестів приєдналися робітники багатьох великих міст США, але влада придушила протест.

В 1888 році 1 травня було оголошене Днем загальнонаціональної боротьби за права робітників. Наступного року на Міжнародному конгресі робітничих партій цей день було обрано для організації інтернаціональної демонстрації. В 1890 році до протестів долучилися в Австрії, Чехії, Франції, Угорщині, Італії, Франції. Акція також була проведена у Львові. 

З середини 1890-х років на травневих демонстраціях проголошувалися вимоги покращення життєвих умов, міжнародної солідарності й боротьби проти мілітаризму та війни. В Радянському Союзі Першотравень був одним з головних свят року. В часи незалежності України “День міжнародної солідарності трудящих” перейменували на “День праці”.

1 травня 2021 Україна / фото ua.depositphotos.com

День праці відзначається 1 травня в понад 80 країнах світу. Ще близько 50 країн відзначають це свято в інші дні. Наприклад, в США День праці святкують в перший понеділок вересня.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано