A A A K K K
для людей із порушенням зору
Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

«ОБЕРИ ПРОФЕСІЮ СВОЄЇ МРІЇ»: ВІДБУЛАСЬ ПРЕСКОНФЕРЕНЦІЯ ЩОДО РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЄКТУ

Дата: 28.12.2021 14:50
Кількість переглядів: 311

Фото без опису

Сьогодні, 28 грудня 2021 року, під час пресконференції щодо професійної орієнтації молоді, що є стратегічним напрямом діяльності МОН, було презентовано Всеукраїнський проєкт з профорієнтації та побудови кар’єри «Обери професію своєї мрії».

«Тільки за офіційною статистикою, понад 50% українців працюють не за фахом, іноді шукаючи професію своєї мрії все життя. Тому ми поставили перед собою амбітне завдання – вже цьогоріч запустити ефективний “соціальний ліфт”, який з’єднає заклади освіти та роботодавців, що стане основою формування системного кадрового резерву України», – зазначив директор Інституту модернізації змісту освіти Євген Баженков.

З цією метою запроваджено Всеукраїнський проєкт з профорієнтації та побудови кар’єри «Обери професію своєї мрії». Його реалізує Міністерство освіти і науки України, Інститут модернізації змісту освіти, Асоціація інноваційної та цифрової освіти, Освітній Хаб міста Києва і компанія «HR YOU».

Проєкт є результатом системного аналізу кращих світових кейсів з профорієнтації, які реалізуються на державному рівні зокрема в США, Великій Британії, Німеччині, Франції тощо. У цих країнах з учнями працює кар’єрний консультант, який супроводжує підлітка протягом всього терміну навчання, і школяр закінчує школу, маючи чітке розуміння власних схильностей до тієї чи іншої професії, що дозволяє йому зробити свідомий вибір подальшого навчання та побудови власної кар’єри.

«Ми реалізували таку систему профорієнтації в інноваційний спосіб – за допомогою штучного інтелекту, який дозволяє кожному школяру сформувати власний “Паспорт здібностей учня”, в якому зазначаються провідні типи особистості та інтелекту, а також перелік професій, в яких учень може досягти успіху. Цей інструмент є початком реформування старшої профільної школи в межах Нової української школи», – наголосив Євген Баженков.

Всеукраїнський проєкт «Обери професію своєї мрії» – це 5 кроків до успіху школяра:

  • крок 1: профорієнтаційне тестування;
  • крок 2: консультація кар’єрними радниками за допомогою технології «перегорнутого кол-центру»;
  • крок 3: ознайомлення з трендами ринку праці та практичними порадами, як складати резюме, підготуватись до співбесіди тощо, за допомогою мультимедійних курсів у міжнародному форматі SCORM;
  • крок 4: онлайн-екскурсії на провідні підприємства України, такі як Нова Пошта, Кока Кола, Віяр, Метінвест, Сільпо, медіа-група «Україна», телеканал 1+1, Укрзалізниця, Film.ua тощо;
  • крок 5: завдяки партнеру проєкту, Освітньому Хабу міста Києва, учні мають можливість детально ознайомитись з топ-100 професіями у форматі мультимедійних курсів: загальна інформація про професію, рівень заробітної плати, перспективи даної професії у майбутньому, кількість вакансій, навички, якими повинен володіти фахівець, та в яких закладах освіти цієї професії можна навчитись.

Також в межах даного проєкту працює Школа Кар’єрного Консультанта, в якій вчителі та шкільні психологи навчаються основам кар’єрного консультування. Таким чином в Україні створюється мережа професійних фахівців з профорієнтації.

«Всього за 3 місяці роботи проєкту вже проведено понад 10 000 профорієнтаційних тестувань та консультацій, а також інформаційно охоплено понад 1 млн. учнів старших класів, вчителів та їхніх батьків. У Школі Кар’єрного Консультанта навчаються понад 2 000 вчителів та шкільних психологів. Подальший розвиток проєкту до 2023 року, окрім школярів, передбачає поступове охоплення 10 млн. українців: учнів професійно-технічних училищ, студентів та дорослих людей, які мають бажання знайти професію своєї мрії та реалізувати себе Україні», – розказала виконавча директорка Асоціації інноваційної та цифрової освіти Марія Богуслав.

В межах цього проєкту 12 жовтня був проведений перший Всеукраїнський урок з профорієнтації у прямому ефірі, який подивилось понад пів мільйона учнів. Школи масово викладали фото та відео, як дивились цей урок цілими класами по всій країні. Даний урок увійшов до Національної Книги Рекордів, як наймасовіший в Україні. Відео про проєкт – тут.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано