A A A K K K
для людей із порушенням зору
Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Гепатит В: чому важливо щепити дитину

Дата: 17.12.2021 10:11
Кількість переглядів: 425

Діагноз гепатит – уже давно не вирок і українська система охорони здоров’я має великий досвід боротьби з ним. Пацієнти отримують сучасні ліки від гепатиту В і С повністю безоплатно. Такі медикаменти закуповує держава.

З вірусним гепатитом В живе 1,35% населення: це 559 341 особа. Проте офіційно в Україні діагноз зареєстрований лише у 18 433 людей, на Хмельниччині їх 206. Що молодший вік інфікування вірусом гепатиту В, то більша ймовірність переходу гострої форми захворювання в хронічну (для немовлят цей показник становить 90%). Інфікувати дитину може людина, яка взагалі не знає про свою хворобу, тому дуже важливо робити щеплення вчасно.

З 2002 року вакцина від гепатиту В внесена до Національного календаря профілактичних щеплень і є обов’язковою для дітей. Її роблять безкоштовно. Ця вакцина рекомендована і для дорослих, її можна зробити власним коштом.

Проте, як кажуть у Департаменті охорони здоров’я ОДА, попри доступність вакцини три щеплення від гепатиту В станом на 1 листопада 2021 року в області отримали лише 59,3% дітей у віці до року.

У департаменті наголошують: вірусний гепатит В вимагає пожиттєвого лікування, але його можна попередити завдяки вакцинації, повний цикл якої складається з трьох щеплень: першу дозу немовлята отримують ще в пологовому будинку.

За оціночними даними в Україні 3,6% населення має вірусний гепатит С: це приблизно 1 млн 517 тис. осіб. Більшість не знає про свій діагноз і не отримує лікування. За даними Центру громадського здоров’я, з таким діагнозом зареєстровані 82654 людини. В області цього року 747 особам встановлено діагноз вірусного гепатиту С.

Гепатит С можна вилікувати. Вакцини від нього не існує. Проте значна частина пацієнтів не отримує лікування через незнання свого гепатит-статусу.

Подбайте про здоров’я ваше та ваших дітей! Зверніться до свого лікаря та дізнайтеся більше про вакцинацію від гепатиту В та тестування на гепатит С.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано