A A A K K K
для людей із порушенням зору
Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

У зв’язку із збільшенням у грудні поточного року розміру прожиткового мінімуму – зростають пов’язані з ним страхові виплати

Дата: 13.12.2021 12:20
Кількість переглядів: 475

Одним із пріоритетів управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області є здійснення реалізації ефективної державної політики в сфері соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійного захворювання, соціальний захист потерпілих на виробництві та їх родин за кошти Фонду соціального страхування України.

Начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області Сергій Кіндзерський зазначає: «Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-ХІV одним із завдань Фонду соціального страхування України та його робочих органів є фінансування страхових виплат потерпілим від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання. Управлінням вчасно та в повному обсязі здійснюються щомісячні страхові виплати зазначеній категорії громадян та членам їх родин».

На обліку в управлінні виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області перебувають 3519 потерпілих від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності та осіб, які мають право на страхові виплати у разі смерті працівників внаслідок виконання посадових обов’язків. З яких: потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання – 3247 осіб та членів їх родин – 272 особи.

За оперативною інформацією протягом січня-листопада поточного року відділеннями управлінням профінансовано 105675,5 тис. грн страхових виплат потерпілим та членам їх сімей. Вагому частку (82,6 % від загальної суми) складають щомісячні страхові виплати в разі часткової або повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину отриманого заробітку потерпілого. Сума зазначених виплат склала 87337,2 тис. гривень. Щомісячні страхові виплати особам, які мають право на виплати в разі втрати годувальника, профінансовано на суму 6932,6 тис. гривень.

Протягом січня-листопада поточного року управлінням виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області також призначено:
– одноразову допомогу в разі стійкої втрати професійної працездатності 51 потерпілому на суму 567,1 тис. грн;
– одноразову допомогу в разі смерті потерпілого 16 сім’ям та 19 утриманцям на загальну суму 4417,5 тис. грн;
– відшкодовано вартість поховання двох потерпілих та пов’язаних з цим ритуальних послуг на суму 8,1 тис. гривень.

Також управління здійснює страхові виплати 211 внутрішньо переміщеним особам з Донецької та Луганської областей, які постраждали на виробництві, а також членам їх сімей. Загальна сума коштів, яку управління направило на цей вид видатків упродовж січня-листопада 2021 року, становить 10917,9 тис гривень.

Варто зазначити, з 01 грудня 2021 року в Україні планово збільшився розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб – з 2 379 гривень до 2 481 гривні.

Відповідно зросла сума пов’язаних з ним одноразових допомог, які фінансуються Фондом соціального страхування України для потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, а також осіб, які мають право на виплати в разі втрати годувальника.

Так, для осіб, у яких право на страхові виплати від Фонду настало з 01 грудня цього року, розмір допомоги складе:
• потерпілому внаслідок нещасного випадку на виробництві відповідно до ступеня втрати професійної працездатності (максимально 17 розмірів прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб, при 100% втрати працездатності) – 42 177 грн;
• сім’ї у разі смерті потерпілого (100 розмірів прожиткового мінімуму) – 248 100 грн;
• утриманцю у разі смерті потерпілого (20 розмірів прожиткового мінімуму) – 49 620 грн.

Раніше ці виплати становили 40 443 грн, 237 900 грн і 47 580 грн відповідно.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано