A A A K K K
для людей із порушенням зору
Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

5 грудня світове суспільство відзначає Всесвітній день ґрунту

Дата: 05.12.2021 10:53
Кількість переглядів: 477

Щороку 5 грудня за підтримки продовольчої і сільськогосподарської організації ООН відзначають Всесвітній день ґрунтів (World Soil Day).

Вперше з ініціативою установи Всесвітнього дня ґрунтів виступив Міжнародний союз ґрунтознавства (IUSS) у 2002 році. Однак лише в грудні 2013 року на 68-ій Генеральній Асамблеї ООН 5 грудня було офіційно проголошено Всесвітнім днем ґрунтів. Крім того, 2015 рік став Всесвітнім роком ґрунту.

Ґрунти – це основний ресурс виробництва в сільському господарстві. Вони забезпечують життєво необхідні екосистемні функції і є основним засобом виробництва продуктів харчування, кормів, палива, природного волокна і лікарських засобів, що мають важливе значення для забезпечення добробуту людини.

Основна мета Всесвітнього дня ґрунту – об’єднати людей задля захисту природних ґрунтів від виснаження, руйнації, деградації, а також для відтворення їх родючості. Це нелегка і разом із тим благородна справа, адже саме цей ресурс є однією з основ існування кожної країни.

В Україні, як і у більшості країн світу, йде особливо небезпечний процес деградації ґрунтів, або втрата їх родючості, який фахівці називають «тихою кризою планети». В Україні більше 40 % ріллі потерпає внаслідок зменшення вмісту гумусу і поживних речовин, більше 30 % внаслідок водної і вітрової ерозії, майже 40 % внаслідок переущільнення.

Але ми можемо змінити ситуацію, якщо наше землеробство стане на шлях раціонального використання ґрунтів. Це передбачає максимальне застосування пожнивних решток, соломи, сидератів і виключення практики спалювання соломи на полях, мінімізація обробітку ґрунту, мульчування, вирощування підсівних культур, проведення моніторингу ґрунтів та застосування мінеральних добрив з урахуванням результатів агрохімічного обстеження.

Слід пам’ятати, що ґрунт – це невідновлюваний ресурс, адже протягом тривалого проміжку часу людство сприймало його як даність. Тому безкомпромісним завданням для кожного з нас задля збереження ґрунтів є їхнє екологічно раціональне використання.

За інформацією Департаменту природних ресурсів та екології облдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано