A A A K K K
для людей із порушенням зору
Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

14 жовтня: що святкуємо?

Дата: 14.10.2021 08:10
Кількість переглядів: 536

Фото без опису

14 жовтня - сильний і важливий для українців день, який має багато смислів. Святкуємо 79-ту річницю створення Української повстанської армії, День Козацтва, День захисників і захисниць України, а також релігійне свято Покрови Пресвятої Богородиці.

День захисників і захисниць України. Свято є неробочим днем. Встановлено Указом президента в 2014 році. Раніше мало назву День захисника України. 14 липня 2021 Верховна Рада України перейменувала свято в "День захисників і захисниць України".

Назва цього популярного у народі свята говорить сама за себе. Захист своєї батьківщини від зазіхань з боку тих, хто час від часу намагається загрожувати державним принципам будь-якої країни - благородна справа, яка вимагає від людей сміливості, честі і відваги, дуже часто величезної самопожертви і колосальної самовіддачі.

День створення Української повстанської армії. Боротьба Української повстанської армії - складова Українського визвольного руху 1920-1950 років.

Активну частину своєї діяльності вона почала з весни 1943 року на територіях Волині-Поділля, Галичини, Холмщини та Північної Буковини. Окремі загони також діяли і на території східної України, на Донбасі і навіть на Кубані.

Також сьогодні відзначають День українського козацтва. У XVI-XVII ст. під час боротьби з іноземними завойовниками українська народність істотно консолідувалася. Найважливішу роль зіграло при цьому виникнення особливих військових формувань - козацтва (XV століття), яке створило державу (XVI століття) зі своєрідним республіканським устроєм - Запорізьку Січ, яка стала політичним оплотом українців.

З початку відродження козацтва на Україні президентом України були підписані укази: "Про координаційну раду Українського козацтва", "Про національну програму розвитку Українського козацтва на 2002-2005 роки" і, звичайно ж, "Про день Українського козацтва".

Велике православне свято Покрови Пресвятої Богородиці і Пріснодіви Марії святкується щороку 14 жовтня і присвячено чудесній появі Богоматері вірянам.

За переказами, в цей день у 910 році військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу центр православ'я - Константинополь. Жителі візантійської столиці звернулися з молитвою і проханням про порятунок Богородиці. І вона, за розповідями, з'явилася перед людьми та вкрила їх своїм покровом (омофором). Після цього вороги вже не могли побачити цих людей.

Традиції: З давніх-давен люди вірили, що Покрова приносить щастя, любов і благоденство. Саме тому в цей час призначали весілля. Часто 14 жовтня випадає перший сніг, який асоціюється з весільним покривалом або фатою.

А ще цього дня прощалися з осінню і зустрічали зиму: На Покрову до обіду осінь, а після обіду - зима.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано