A A A K K K
для людей із порушенням зору
Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

На сьогодні питання домашнього насильства залишається актуальним і потребує прийняття важливих та рішучих дій щодо його подолання, – В. Юр’єв

Дата: 23.09.2021 15:41
Кількість переглядів: 397

22 вересня в ОДА відбулося засідання обласної координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання та протидія домашньому насильству та протидії торгівлі людьми. Провів його заступник голови ОДА Володимир Юр’єв. До обговорення вкрай важливої теми долучилися керівники профільних структурних підрозділів ОДА та представники підрозділів правоохоронних органів, що опікуються питаннями протидії домашньому насильству.

Розпочинаючи нараду, Володимир Юр’єв вкотре наголосив, що на сьогодні питання домашнього насильства залишається актуальним і потребує прийняття важливих та рішучих дій щодо його подолання. Також, за словами посадовця, окремої уваги в контексті розгляду даного питання потребують вдосконалення окремі частини Закону України “Про запобігання та протидію домашньому насильству”. Адже сьогодні особа, яка вчиняє насильство відносно іншої особи, відбувається мізерним штрафом, який зрештою сплачується з сімейного бюджету, громадськими роботами або застосуванням адміністративного арешту. При цьому останній вид покарання застосовується вкрай рідко, а після його відбування кривдник повертається в сім’ю і знову починає свою недобру справу.

Як було зазначено на нараді, тільки по Хмельницькій міській територіальній громаді з початку січня поточного року до суду надійшло 6752 заяви, з яких 5300 було розглянуто. Зареєстровано 667 справ про вчинення домашнього насильства, з яких розглянуто 438 заяв. З цих розглянутих заяв по 247 накладені адміністративні стягнення у вигляді штрафу, інші справи були закритті через відсутність складу правопорушення або через закінчення терміну притягнення особи до адміністративної відповідальності. Також адміністративний арешт застосовано до 3 осіб, по громадських роботах винесено 8 рішень.

Відтак, Володимир Юр’єв наголосив на необхідності віднайти оптимальний шлях або важелі впливу на кривдників як шляхом внесення змін до Закону України “Про запобігання та протидію домашньому насильству”, так і через посилення проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед жителів області.

“Часто чуємо від населення такі відгуки, що постраждалі від домашнього насильства особи не звертаються до правоохоронних органів чи соціальних служб, бо не вірять в ефективність законів. Тому маємо максимально взаємодіяти, аби, в першу чергу, попередити факт такого насильства, а по-друге, зробити усе можливе, аби сім’ї та особи, які потерпають від такого насильства у будь-яких його проявах (економічних, фізичних, моральних) були впевнені, що вони захищені та отримають підтримку,” – сказав Володимир Васильович.

В продовження наради, директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Ірина Ковальчук розповіла, що в області станом на 01.09.2021 року створено та працює 43 спеціалізованих служби:

2 денних кризових центри соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі,

25 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги постраждалим особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі,

6 спеціалізованих служб первинного соціально – психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі,

6 кризових кімнат цілодобового перебування (до 10 днів),

2 телефони гарячої лінії,

1 кабінет корекційно-реабілітаційних послуг,

Хмельницький обласний центр соціально-психологічної допомоги, який виконує функції притулку для постраждалих від домашнього насильства.

Також у ході наради наголошено, що запобігання та протидія домашньому насильству є однією із важливих функцій територіальних громад. Ця робота проводиться через відповідальних осіб органів місцевого самоврядування, закладів освіти та охорони здоров’я, старост, які є найважливішою ланкою в цій роботі, через засідання координаційних рад з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання та протидії домашньому насильству та протидії торгівлі людьми, через надання соціальних послуг спеціалізованими службами підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства, через проведення програм для кривдників та для жертв домашнього насильства, через роз’яснювальну роботу серед мешканців громади, через роботу з сім’ями, що потрапили в складні життєві обставини.

На жаль, не в усіх громадах ця робота проводиться на належному рівні. Координаційні ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання та протидії домашньому насильству та протидії торгівлі людьми наразі створені в усіх територіальних громадах області, але ще не в усіх проводяться засідання (11 територіальних громад не проводили засідань), немає жодної спеціалізованої служби підтримки осіб, що постраждали від домашнього насильства в 32 територіальних громадах.

Крім того, не в усіх ТГ ведеться робота щодо створення спеціалізованих служб підтримки осіб, що постраждали від домашнього насильства. На даний час створено 43 спеціалізованих служби, хоча державою надається фінансова підтримка для їх створення через різні проекти. Так, участь в проекті на отримання субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам у 2021 році на відкриття притулків для людей постраждалих від домашнього насильства, кризових кімнат взяли 11 територіальних громад: Ганнопільська сільська ТГ, Ізяславська міська ТГ, Улашанівська сільська ТГ, Крупецька сільська ТГ, Волочиська міська ТГ, Городоцька міська ТГ, Красилівська міська ТГ, Меджибізька селищна ТГ, Хмельницька міська ТГ, Солобковецька сільська ТГ, Дунаєвецька міська ТГ.

Відтак, за результатами засідання членам координаційної ради доручено підготувати пропозиції в частині внесення змін до законодавства, що стосуються судових покарань для кривдників, а також вкотре наголошено територіальним громадам на необхідності активізувати діяльність у напрямку запобігання та протидії домашньому насильству та створення соціальних служб, що дадуть можливість запобігати, взаємодіяти і розвантажити інші структури.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано