A A A K K K
для людей із порушенням зору
Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Міжнародна ніч кажанів

Дата: 20.09.2021 13:25
Кількість переглядів: 434

Фото без опису

Однією із найбільш незвичайних природоохоронних дат є «Ніч кажанів», яку відзначають в ніч з 20 на 21 вересня. З 1997 року це загальноєвропейська природоохоронна акція, в якій беруть участь всі країни, що є сторонами Угоди про збереження кажанів у Європі – EUROBATs.

Головна мета – привернути увагу громадськості до проблем рукокрилих та їх охорони, а також розвінчати міфи навколо звірків, перед якими багато людей відчувають невиправданий забобонний страх.

Слово «кажан» походить від староукраїнського «кожа» – «шкіра». Назва пов’язана з тим, що роль крил у кажана виконують широкі шкіряні перетинки.

Завдяки здатності до польоту кажани поширені по всіх куточках Землі. У світі існує 700 видів кажанів, і вони становлять майже одну чверть усіх сучасних видів ссавців. Три види мешкають в Південній Америці і є «вампірами», живляться кров’ю ссавців і птахів. Решта видів є або вегетаріанцями або харчуються комахами. Для подолання перешкод на відкритому повітрі, кажани використовують ехолокацію (вони видають звуки, які відбиваються від предметів як зворотне відлуння). Кажани – єдиний ссавець в світі, який здатний літати. Вони можуть літати зі швидкістю 96 км/год і жити до 40 років.

В Україні кажани представлені підковиками і кількома родами з родини лиликових (Vespertilionidae).
Рішенням Хмельницької обласної ради від 24.06.2020 року на території Дунаєвецького району оголошено об’єкт природно-заповідного фонду – загальнозоологічний заказник місцевого значення «Яцьковецький».

Територія Заказника – це штучно створена штольня (копальня) Яцьковецька, яка утворилась у процесі видобування вапнякового каменю. Даний тип оселищ виявився особливо зручним в регіоні для підтримання популяцій кажанів у зимовий період під час гібернації. Території, що розташовуються навколо штольні використовуються кажанами в якості кормодобувних ділянок (степові схили, узлісся, лісові галявини) та для літніх сховищ (в тому числі для материнських колоній) – а тому вони також є важливими для охорони і збереження популяцій рукокрилих ссавців регіону.

Середовище є важливим для підтримки життєдіяльності троглофільного фауністичного комплексу, який представлений 10 видами рукокрилих ссавців, впродовж періоду їх зимового спокою та формування материнської колонії і розмноження підковоноса малого, який становить найбільшу чисельність. Найменш чисельними є кажан північний, широковух європейський, нічниця вусата та Брандта. Усі види кажанів включені до Червоної книги України та охороняються Угодою EuroBats.
Хоча кажани досить поширені, у регіонах з інтенсивним розвитком промисловості і сільського господарства чисельність їхніх популяцій катастрофічно зменшується, і багато видів зараз знаходяться на межі зникнення.

Проведення в Україні акції «Ніч кажанів» є значною подією, оскільки на території нашої держави всі види рукокрилих занесені до Червоної книги України та потребують охорони.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано