A A A K K K
для людей із порушенням зору
Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Брифінг щодо вакцинації від COVID-19 та особливостей роботи закладів освіти в умовах карантинних обмежень. ВІДЕО

Дата: 08.09.2021 16:22
Кількість переглядів: 444

Сьогодні в облдержадміністрації відбувся брифінг для журналістів місцевих ЗМІ. Тема брифінгу – стан проведення вакцинальної кампанії від COVID-19 в Хмельницькій області та особливості роботи закладів освіти в умовах карантинних обмежень. Спікерами виступили директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Олександр Завроцький та заступник директора Департаменту освіти, науки, молоді і спорту ОДА Дарія Басюк.

Фото без опису

Головні тези брифінгу

? Вакцинація в  області здійснюється відповідно до Дорожньої карти, затвердженої постановою Кабінету Міністрів, якою визначено основні цільові групи та етапи вакцинації. Наразі розпочато етап масової вакцинації, коли кожен охочий може отримати щеплення  від COVID-19. Загалом в області зроблено понад 301 тисячу щеплень: 170 тисяч мешканців вакциновано першою дозою (близько 17% населення), понад 130 тисяч – двома (8,6% населення), при плановому показнику більше 50%. Найвищий рівень охоплення вакцинацією у Хмельницькій (28% щеплених першою дозою), Нетішинській та Славутській громадах (23% щеплених першою дозою), найнижчий – у Дунаєвецькій та Ізяславській територіальних громадах (13-14% щеплених першою дозою). В цілому темпи вакцинації на Хмельниччині є недостатніми, аби забезпечити необхідний рівень захисту населення від COVID-19 в умовах нової хвилі захворювання.

? Наразі на COVID-19 з початку пандемії перехворіли понад 90 тисяч мешканців області, більше 1900 людей померли, з них близько 1200 – з початку року. Такі дані свідчать про зростання летальності майже вдвічі у порівнянні з минулим роком, незважаючи на те, що зараз лікувальні заклади значно краще підготовлені до боротьби з хворобою, забезпечені необхідним устаткуванням та ліками, ніж на початку пандемії,  а лікарі мають набагато більший досвід у її лікуванні. Таким чином вакцинація є основним і безпечним методом захисту від COVID-19, адже значно знижує ризик захворіти на коронавірусну хворобу та запобігає її важкому протіканню. Про це свідчать і дані лікарів: серед вакцинованих осіб у Хмельницькій області не зареєстровано жодного летального випадку внаслідок COVID-19.

Фото без опису

? Область у повному обсязі забезпечена вакцинами. На складах наявні майже 130 тис. доз AstraZeneka, 90 – Coronavac, біля 30 тис. доз Pfizer. Окрім того, наявна необхідна кількість доз Moderna для другого щеплення тих, хто отримав першу дозу саме цієї вакцини. Усі вакцини безпечні, зберігаються з дотриманням “холодового ланцюга”, мають відповідний термін придатності.

? В області відкрито 92 пункти щеплень, 9 центрів масової вакцинації, працює 64 мобільних бригади. Зараз в середньому за день в області роблять 4700 щеплень при плановому показнику визначеному МОЗ України для нашої області. 8000 щеплень, розрахованому МОЗ України. Медпрацівники спроможні забезпечити виконання таких обсягів, тому основне – це бажання громадян.

? Освітня галузь в області є однією із найчисельніших, отже питання вакцинації працівників освіти є дуже важливим для боротьби з поширенням COVID-19. Лише в школах працює понад 36,5 тис. осіб. Але, на жаль, дані свідчать, що рівень вакцинації серед працівників освіти є недостатнім, адже першу дозу отримали понад 24 тисячі освітян, а два щеплення – лише 12393 з них, що становить близько 30%.

Фото без опису

? Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2020 р. №1236, робота закладу освіти в умовах посилення карантинних обмежень можлива лише у випадку, коли вакциновано від COVID-19 понад 80% педагогічного колективу. На сьогодні в області такого показника вакцинації досягли у 31 закладі середньої освіти та 38 закладах дошкільної освіти. Серед цих закладів, наприклад, Чоронокозинецький ліцей Орининської ТГ (84%), Котюржинецька гімназія Заслучненської сільської ради (90%),  Ярмолинецька громада – Москалівський ЗЗСО (80%) і Сутковецький ЗЗСО (95%), Шмирківська ЗОШ Наркевицької громади (80%), Борсуківська гімназія Новоушицької громади – 87,5%.

?  Вакцинація – це важливий усвідомлений крок для соціальної безпеки та колективного імунітету, адже кожен працівник закладу освіти щодня спілкується із великою кількістю дітей та їх батьками, що значно підвищує ризик поширення  COVID-19. Відповідно до санітарного законодавства, персональну відповідальність за створення у закладів освіти безпечного середовища покладається на керівника закладу, що стосується досягнення належного рівня охоплення вакцинацією. Саме тому Департамент освіти, науки, молоді і спорту ОДА спільно з Департаментом охорони здоров’я створив  умови для максимального пришвидшення темпів вакцинації працівників закладів освіти. Зокрема, з цією метою посилюється роз’яснювальна робота з освітянами щодо важливості вакцинації від  COVID-19 з метою запобігання поширенню хвороби в навчальних закладах та забезпечення стабільної їх роботи в умовах посилення карантинних заходів. Департамент сподівається на позитивний відгук від педагогічної громадськості, керівників закладів, а також очільників територіальних громад області.

?  Закликаємо всіх, хто ще не зробив щеплення: подбайте про свою безпеку та безпеку рідних та близьких, приходьте в центри вакцинації, пункти вакцинації, звертайтеся до своїх сімейних лікарів, вакцинуйтеся від COVID-19, адже це єдиний спосіб запобігти важким ускладненням від цієї небезпечної хвороби.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано