A A A K K K
для людей із порушенням зору
Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Пізнавальне літо: вихованці оздоровчого табору на Хмельниччині дізналися, як захищати свої права

Дата: 15.07.2021 10:58
Кількість переглядів: 558

Літні канікули – найцікавіша пора для школярів, час захопливих пригод, розваг, поїздок, нових знайомств. А для фахівчинь системи безоплатної правової допомоги – можливість ознайомити дітей з їхніми правами під час неформального спілкування.

Одна із таких зустрічей відбулася сьогодні. Юристки Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марина Цісар та Олена Шмагалова навідалися до дітей, які відпочивають в оздоровчому таборі «Калинівка».

Для початку школярам пояснили, що в українському законодавстві основними правовими документами з регулювання прав дітей є Конституція України, Сімейний кодекс України, Закон України «Про охорону дитинства», Цивільний кодекс України та інші нормативні акти.

«За загальним правилом, відповідно до названих документів, дитиною є особа віком до 18 років, тобто до досягнення нею повноліття», – наголосила юристка місцевого центру Олена Шмагалова.

У інтерактивній формі діти з’ясовували, які ж вони мають права. Серед загальних прав дитини, які гарантуються міжнародним та національним законодавством, виокремили:

  • право на життя;
  • право на охорону здоров’я;
  • право на ім’я та громадянство;
  • право морального, культурного, духовного і соціального розвитку;
  • право на вільне висловлювання особистої думки, формування власних поглядів, розвиток власної суспільної активності;
  • право на отримання інформації;
  • право на свободу, особисту недоторканність та захист гідності (зокрема, дитина вправі особисто звернутися до державних органів за захистом своїх прав, свобод і законних інтересів);
  • право на проживання в сім’ї разом з батьками або в сім’ї одного з них та право на піклування батьків;
  • право на освіту;
  • право на майно та житло;
  • право на відпочинок.

Обговорили й обов’язки, яких має дотримуватися кожна дитина.

Фото без опису

Набуті знання вихованці табору закріпили шляхом участі в правових іграх, вікторинах, розгадуючи кросворди на правову тематику. Діти надзвичайно відповідально поставилися до виконання запропонованих завдань, тож у підсумку отримали від юристок паспорти прав дитини й сувенірні подарунки.

Фото без опису

Під час правових вікторин школярі дізналися, що держава створила всі умови для захисту їх від будь-яких форм поганого поводження з боку батьків чи інших осіб, що відповідають за дітей. По допомогу можна звернутися як до відповідних державних (зокрема правоохоронних органів, системи безоплатної правової допомоги), так і до громадських організацій.

«Важливо, що кожен з вас у разі порушення ваших прав може звернутися до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. У центрах можна отримати як консультацію юриста, так і вторинну правову допомогу, тобто послуги адвоката чи штатного юриста установи, які полягають у представленні інтересів дитини в суді», – зазначила на завершення заступниця директора місцевого центру Марина Цісар.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано