A A A K K K
для людей із порушенням зору
Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

У господарстві, де керівник Віталій Фомович, активно триває кормозаготівля

Дата: 05.07.2021 14:05
Кількість переглядів: 507

Фото без опису

У СГК ім.Щорса с. Ладиги понад 70 га відвели під багаторічні трави. Цього року збирають вже другий укіс люцерни. Усі роботи мають відбутися чітко в строки, з дотриманням технологій, аби сінаж не втратив поживної якості, не зогнив під час зберігання.

До села Ладиги Староостропільської сільської тергромади ми приїхали у неділю близько десятої ранку. 

Фото без опису Для міських жителів - рання пора. А в господарстві техніка вже на всіх парах працює у полі, люди косять люцерну, пакують її для зберігання, інші - монтують обладнання у корівниках, де вже закінчили ранкове доїння.  Голову СГК ім.Щорса Віталія Фомовича застали на робочому місті.

Фото без описуЗараз в господарстві триває заготовка сінажу для корів. Сінаж є дуже цінним кормом - 2 кілограми сінажу заміняє 1 кілограм соняшникового шроту, - ознайомлює з ходом робіт Віталій Васильович. - Використовуючи такий корм, можна значно здешевити молоко. Хочу сказати, що процес заготівлі сінажу дуже скурпульозний. Необхідно скосити зелену масу люцерни у відповідну фазу росту. У жодному разі не можна, щоб рослина перейшла у фазу цвітіння - має бути початок-середина бутонізації. Якщо люцерна перейде у фазу цвітіння - вона суттєво втрачає поживну якість. Необхідно підібрати погодні умови, а ще має бути злагоджена робота техніки, якої задіяно 3-4 види. Потрібно скосити, зворушити, звалкувати і підібрати. Ці чотири процеси здійснюємо в полі. Важливо, щоб корм був потрібної вологості - більш сирий зогниє, а сухіший - зацвіте. Правильна вологість - 68%.

Фото без опису

Для сільськогосподарських процесів у господарстві використовують власну техніку, якої є достатньо і вона в гарному технічному стані. За словами Віталія Фомовича, якщо якийсь механізм ламається, його у найкоротші строки ремонтують і повертають у стрій.

Фото без опису

Фото без описуВідповідно до технологій, закладку сінажу роблять у кілька способів: у силосну яму, замотують у тюки по 500 кг, а ще, згідно новітніх процесів, закладають у спеціальний рукав.

Фото без опису Ми запаковуємо сінаж у спеціальний рукав і для цього використовуємо пакувальну машину, - продовжує Віталій Васильович. - У нас такої машини немає, отож, взяли її в оренду разом зі спеціалістом, який вміє нею керувати. "Пакувальна машина" це - спеціальне обладнання, приєднане до трактора, до якого прикріплений величезний мішок довжиною 75 метрів. У нього затрамбовують близько 220 тонн зеленої маси, котра зберігається без доступу повітря, за рахунок чого зберігає поживні якості.

Фото без описуЗагалом у СГК ім.Щорса понад 70 га відвели під багаторічні трави. Цього року збирають уже другий укіс люцерни.

Фото без опису

Фото без опису Цього року ми посіяли 20 га імпортної голандської люцерни і близько 30 га також голандської трави "Нутріфайберн". Кажуть, що вона поживна для корів. Натепер ще не можу підтвердити чи спростувати цю оцінку. До її скошування візьмемося через 2-3 тижні. На скільки вона поживна - буде зрозуміло зимою. Гектарна норма насіння цієї трави коштує близько 10 тис грн. Вклалися грошима, бо бачимо, що всі передові господарства її використовують. Тож, сподіваємося на віддачу.

Фото без опису

Фото без описуНа скошуванні зеленої маси працює досвідчений механізатор Антощук Валерій Васильович; на ворушінні - молодий, але також уже досвідчений механізатор Мотощук Максим; на згортанні зеленої маси у валки - Довгальський Юрій Андрійович і молодий працівник Андрій Наскалов; комбайнер Залуцький Олександр перший рік працює у господарстві; на відвезенні кормів - Білий Станіслав, Сідорук Андрій, Грінчук Володимир, Гладкий Олександр, Грищук Володимир, Мартинюк Іван; на закладці - тракторист Петрук Валерій Сігізмундович і його помічник Гладкий Володимир.

Фото без опису

Важливим елементом у продуктивності корів є кормова база. Спеціаліст, який причетний до цієї ділянки роботи - головний агроном Дацюк Олександр Васильович, який бере безпосередню участь у вирощування кормової групи культур. Важлива також правильна організація заготівлі культур, де головна - технолог Харчук Любов Василівна.

Фото без опису

У господарстві налічується 490 голів дійного стада. Щорічно потроху збільшуємо поголів'я, піднімаємо продуктивність, - продовжує розповідь Віталій Фомович. - Зараз щоденно надоюємо в межах 22 літрів молока від корови. Це не максимальна межа. До максимальної - за 30 літрів надоїв від корови - ми потихеньку рухаємося. Щоб максимально зберігати здоров'я корів і отримувати відповідні надої, треба групувати тварин: чи вони тільні чи ні, скільки дають молока - залежно від того й формувати їхній раціон. Частина сухостійного стада перебуває у літнику.

Фото без описуФото без описуАби покращити умови перебування корів у приміщеннях, у корівниках встановлюють вентилятори. А все тому, що за жаркої погоди дійній худобі, котра й сама виробляє чимало тепла, ведеться геть не комфортно. Можете собі уявити, яка температура в корівнику на 200 тварин, коли надворі +30. До того ж, корівники побудовані ще за старими технологіями, там не врахована висота приміщення, щоб творина мала достатньо повітря. При отій спеці, яка була минулого тижня, буквально за чотири дні надої впали на 20%. Тому зараз проводимо монтаж вентиляторів у приміщеннях задля покращення клімату для корів. У кожному приміщенні встановлюємо по 10 вентиляторів, маємо три приміщення. Вартість робіт в одному приміщенні обходиться близько 300 тис грн. Обладнання працюватиме в автоматичному режимі, датчики подаватимуть сигнал: коли потрібно вмикати вентилятори, а коли температура в приміщенні комфортна.

Фото без описуФото без описуЩоб було комфортно для людей - впорядкували територію, заасфальтували біля ферм. Поклали близько 7 тис метрів квадратних асфальтобетону. 

Фото без опису У період весняно-польових робіт і робіт по збору врожаю господарство забезпечує безкоштовне харчування усіх задіяних працівників. Хто працює на полі, хто працює на будівництві - всіх забезпечуємо обідами і, за потреби, вечерею. Вивозимо людям поїсти у поле, маємо для того їдальню і відповідний персонал. Окрім того, на молочно-товарній фермі також організовене ранкове харчування для доярок. Оскільки з 5:30 жінки вже на роботі і, буває, при виробничій необхідності затримуються до 10-ї ранку, тож їсти зранку вже хочеться. Тому для доярок готуємо сніданок - пампушки на дріжджовому тісті та чай.

Фото без опису

Фото без описуУ планах - зведення нового корівника для безприв'язного утримання тварин, який відповідатиме сучасним технологіям.

Фото без описуЖнива в господарстві дещо відтягуються в часі у зв'язку з прохолодною і дощовою весною. Достатня кількість вологи, чого не було в минулі роки, вплинула на рослини, які ще продовжують вегетацію. Планують стартувати зі жнивовою кампанією наприкінці місяця. До збирання мають 1200 га ранніх зернових і 800 га пізніх культур.

Фото без опису

Джерело:  https://unas.news/news/2346-u-hospodarstvi-vitaliya-fomovycha-aktyvno-tryvaye-kormozahotivlya.html?fbclid=IwAR1JLzTvxVhDAq4oSwQCLCtex3LBBYwY9tY8cQUV9cZ9j9Y1ela9Slu4Pnk


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано