A A A K K K
для людей із порушенням зору
Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

В Острополі височіє козацький дерев’яний хрест

Дата: 26.06.2021 14:27
Кількість переглядів: 631

Фото без опису

Минулої суботи на території Староостропільської сільської об’єднаної громади, відбулася визначна подія – освячення пам’ятного хреста, який встановлено на свіжовисипаному кургані у самому серці «рубаної долини». Про оборону Остропільської фортеці з 5 до 10 червня 1649 року у інтернеті практично немає інформації. Проте, цей період став одним із найкривавіших в історії нашого краю. 

Фото без опису

Понад 12 тисяч козаків та міщан Острополя, саме таку шокуючу цифру подають польські історичні джерела, були підступно знищені після того, як кам’янецький каштелян С. Лянцкоронський не дотримав домовленостей із козацькою старшиною та міщанами про припинення опору за умови збереження життя. 

Фото без описуФото без опису

Більше, як 12 тисяч українців, серед яких були і старі, і малі, і жінки, і поранені козаки, під час відступу з Острополя підло оточені польськими жовнірами та знищені у місцині, яка тепер має моторошну назву – "рубана долина".

Фото без опису

Інформації про ті криваві події не так багато, проте сучасні козаки, спираючись на дослідження українських істориків, мають почесне та відповідальне завдання – ми зобов’язані донести до наших сучасників, до підростаючого покоління, правдиву історію національно-визвольної війни ХVІІ століття, - переконаний генерал-полковник Українського козацтва Василь Шнайдер. – Ми традиційно організовуємо пам’ятні заходи по вшануванню наших славних предків. Цей рік не став виключенням. Сюди, в Остропіль, ще з дев’яностих років минулого століття, після розпаду Радянського Союзу, з’їжджаються козаки з різних куточків України: згадати наших предків, схилити голову перед їхньою світлою пам’яттю.

Фото без опису

Як розповів Василь Іванович, нещодавно, за ініціативи місцевого отамана Василя Тимчука та підтримці сільського голови Юрія Соломіна, зведено курган, на якому встановлено пам’ятну табличку: «Вічна пам’ять та слава козакам Остропільського та Любарського полків, що поклали свої голови тут, у боротьбі з ворогом Українсько-козацької держави - Гетьманщини у червні 1649 року. Прохожий, зупинись, схили голову, пам’ятай…» та височіє дерев’яний хрест.

Фото без опису

Фото без описуФото без описуТож, 26 червня на території Староостропільської сільської об’єднаної громади, відбулася визначна подія – освячення пам’ятного хреста, який встановлено на свіжовисипаному кургані у самому серці «рубаної долини». 

Фото без описуНа заході були присутні козаки, воїни-афганці, керівництво ОТГ та громадськість села.

Фото без опису

Фото без описуСьогодні відбулася визначна подія, вшанування пам’яті загиблих за українську державу козаків, загиблих наших земляків, остропільчан, яких підступно знищили польські війська. Це трагічна сторінка для нашої громади, яку ми маємо пам’ятати, – звернувся до жителів села сільський голова Юрій Соломін. У заходах взяли участь місцеві колективи сільських закладів культури: вокальний колектив Левківського сільського будинку культури «Оберіг» та вокальний колектив «Остропільчанка», які подарували справжню концертну програму та створили піднесений настрій усім присутнім.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

На завершення козаки, запрошені воїни-афганці та місцеві жителі скуштували козацької юшки та смачної каші, приготованої у казанах на вогні.

Фото без описуДізнатись більше: https://unas.news/



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано