A A A K K K
для людей із порушенням зору
Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Заступник сільського голови Володимир СІДЛЕЦЬКИЙ взяв участь у дводенному тренінгу-навчанні для представників громад «Хмельниччина йде на чистоту»

Дата: 18.06.2021 14:06
Кількість переглядів: 434

Фото без опису

Сьогодні ситуація з твердими побутовими відходами в області залишається досить гострою та соціально-політичною проблемою. Відходи є одним з найбільш вагомих факторів забруднення навколишнього природного середовища і негативного впливу на благополуччя та стан здоров’я людей. У більшості сільських населених пунктах відсутні програми поводження з відходами схеми санітарної очистки населених пунктів та правила благоустрою, що призводить до утворення стихійних сміттєзвалищ та погіршує екологічний і санітарний стан прилеглих територій. 99 відсотків побутових відходів не переробляється, а опиняється на сміттєзвалищах, що є  своєрідною екологічною катастрофою, особливо, для сільської місцевості. І хоч в області продовжується запровадження роздільного збирання побутових відходів, але здійснюється це лише у 27 населених пунктах.

Необхідність вирішення існуючих екологічних проблем регіону, залучення бюджетних коштів на здійснення природоохоронних заходів, координації спільних дій органів державної влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій і населення й стало підґрунтям для втілення 17-18 червня в області за ініціативи голови обласної ради Віолети Лабазюк проєкту «Хмельниччина йде на чистоту». Захід запроваджений також за підтримки обласної державної адміністрації, обласної ради, Агенції регіонального розвитку області та бізнес-партнерів – ТОВ «Еко-адвокація», ГО «Партнерство Green Business Ukraine» та «Cofinenso Limited».

У рамках проєкту сьогодні розпочав роботу дводенний тренінг-навчання для представників громад за участю голів територіальних громад, представників бізнесу, провідних фахівців та експертів щодо обміну досвідом, розробки та впровадження регіональних проєктів з управління відходами. Мета заходу – об’єднати бізнес, громаду та владу для обміну  досвідом щодо розробки та впровадження регіональних проєктів з управління відходами у кожній територіальній громаді.

«Ми щиро радіємо, що ви всі відгукнулися на мою ініціативу і питання управління відходами в нашій області обговорюватиметься в такому широкому форматі із залученням професійних експертів. Головне завдання сьогоднішнього заходу – поспілкуватися із присутніми представниками громад на тему поводження з відходами, заслухати пропозиції та обмінятися досвідом у даній сфері.

Наша спільна мета – покращити знання та підвищити амбіції посадових осіб Хмельницької області шляхом реалізації спільної Програми та, в найближчій перспективі, досягти конкретних показників, що відповідають Національній Стратегії управління відходами до 2030 року та інтересам жителів громад Хмельниччини», – зазначила у своєму виступі голова обласної ради Віолета Лабазюк.

За її словами, загострення екологічних та соціально-економічних проблем зумовлює актуальність впровадження в області принципів та засад сталого розвитку, які базуються на досягненні оптимального балансу між трьома складовими розвитку – економічною, соціальною та екологічною.

У зв’язку з цим, сьогодні в області діє програма поводження з відходами у Хмельницькій області на 2018-2022 роки. Ще один актуальний документ, який було затверджено нещодавно (у квітні 2021 року) – програма охорони навколишнього природного середовища Хмельницької області на 2021-2025 роки.

Саме ці програми спрямовані на досягнення гармонійної взаємодії суспільства і природи, на забезпечення раціонального використання, охорони і відтворення природних ресурсів. Водночас, Хмельниччині готові допомагати розробляти план управління відходами представники французької компанії «Seureca», інвестуючи фінансовий ресурс у збереження екології краю.

На завершення свого виступу Віолета Лабазюк сказала: «Тема проєкту актуальна як ніколи. Нам усім на місцях є над чим працювати. Я переконана, що пропозиції, які будуть напрацьовані під час обговорення, стануть орієнтиром в подальшій роботі для розвитку кожної територіальної громади зокрема та нашого регіону загалом. Лише тоді, коли спільні рекомендації і побажання громадськості, бізнесу та  органів влади будуть почуті – розвиток в регіонах та наших територіальних громадах набуде нового поштовху для розвитку всієї області».

У перший день проєкту «Хмельниччина йде на чистоту» його учасники обговорили поточну ситуацію управління відходами в Хмельницькій області, основну проблематику територіальних громад щодо виконання регіонального плану поводження з відходами, ініціативи місцевих органів влади щодо розробки та впровадження Регіонального плану поводження з відходами, міжмуніципальне співробітництво у сфері управління відходами, організацію систематичної роботи з найбільшими вітчизняними і міжнародними компаніями і фінансовими інститутами в форматі Паризької угоди, Green Deal. Водночас було проаналізовано законодавство України в сфері поводження з відходами з перспективою на майбутнє для України.

Другий день навчання, 18 червня, буде присвячений розробці проєктів та їх практичному втіленню у територіальних громадах.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано