A A A K K K
для людей із порушенням зору
Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Як укласти договір дарування?

Дата: 19.05.2021 09:25
Кількість переглядів: 1035

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Нерідко замість продажу нерухомості власники вирішують подарувати її своїм близьким. Оформити договір дарування, виявляється, не так просто: існують юридичні тонкощі, відмінності від звичайної купівлі-продажу або прийняття спадщини.
Дарування - це домовленість двох сторін, за якою одна сторона (дарувальник) передає або зобов’язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність. Тобто, при договорі дарування майно (дарунок) передається безоплатно і переходить у власність обдаровуваної сторони.
Договір дарування, наприклад на нерухоме майно оформлюється за місцем знаходження нерухомості або за місцем реєстрації будь-якого із суб'єктів договору і відбувається в три етапи:

1. Першою дією має бути звернення до нотаріуса за консультацією, щоб він зміг
перевірити майно на наявність заборон і арештів, а також вивчити правовстановлюючі
документи на предмет відповідності чинному законодавству.
2. Підготовка документів для укладення договору дарування.

  • По-перше, це оцінка нерухомого майна, яке буде даруватись.

  • По-друге, якщо технічний паспорт складений ще до 2000-х років, то швидше за все потрібно буде замовити і виготовити новий.

  •  По-третє, якщо, наприклад, готується договір дарування житлового будинку, будівлі або земельної ділянки (договір дарування земельної ділянки), то на руках обов'язково повинен бути витяг із земельного кадастру з кадастровим номером тої земельної ділянки, яка дарується або тієї, на якій знаходиться будинок. В іншому випадку нотаріус відмовить в посвідченні та реєстрації договору.

  • По-четверте, паспорт та РНОКПП повинні бути в наявності та чинними.

  • По-п'яте, якщо ви перебуваєте в шлюбі чи в процесі його розірвання та збираєтеся оформити договір дарування на квартиру, куплену за спільні гроші, потрібна присутність або письмова згода (завірена нотаріально) дружини/чоловіка.

3. При укладені договору дарування дарувальник повинен чітко усвідомлювати суть договору і бажати настання її наслідків.
Особа, яка дарує майно, не може встановлювати якісь обов’язки, умови чи обмеження щодо майна, яке подарувала, оскільки договір дарування це безумовний договір.
Якщо дарувальник або обдаровуваний помре до настання строку або відкладальної обставини, такий договір припиняється, не породжуючи права та обов’язки в іншої сторони за таким договором.
Упродовж 1 року дарувальник може звернутися до суду і вимагати розірвати договір дарування, а саме якщо особа, якій подарували майно:
- умисно вчинила злочин проти життя, здоров'я, власності дарувальника, його батьків, дружини (чоловіка) або дітей;
- створює загрозу безповоротної втрати дарунка, що має для дарувальника велику немайнову цінність;
- недбало ставиться до речі, що становить культурну цінність, внаслідок чого ця річ може бути знищена або істотно пошкоджена. 
У разі розірвання договору дарування, дарувальникові повертається дарунок у натурі, а якщо це неможливо, - компенсація його вартості.
Які податки слід сплатити, якщо отримали подарунок?
При даруванні нерухомості необхідно звернути увагу на ступінь споріднення. Якщо родич першого або другого ступеня споріднення (це може бути батько, мати, чоловік, дружина, брат, сестра) подарував нерухоме майно, податок при цьому дорівнює нулю.
За ставкою 5%, оподатковується вартість будь-якого майна, якщо подарував не близький родич або хтось чужий (особи, які не є членами сім'ї першого ступеня споріднення). Якщо ж подарунок отримано від іноземця або ж подарували іноземцю, застосовується ставка податку 18 %.
До того ж доведеться сплатити військовий збір, ставка якого становить 1,5 відсотків об'єкта оподаткування.
Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є обдаровані, які отримали подарунок.

Нагадуємо, що отримати фахову правову допомогу Ви можете звернувшись до Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який знаходиться за адресою: м. Старокостянтинів, вул. Миру, 36, тел.: (03854) 4-54-75, е-mail: starokostyantyniv.khmelnytskyi@legalaid.km.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано