A A A K K K
для людей із порушенням зору
Староостропільська громада
Хмельницька область, Хмельницький район

В області діє мережа спеціалізованих установ для постраждалих від домашнього насильства

Дата: 27.03.2023 13:45
Кількість переглядів: 106

24 березня в обласній військовій адміністрації відбулося засідання обласної Координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання та протидії домашньому насильству та протидії торгівлі людьми. Провів його заступник начальника ОВА Володимир Юр’єв.

Розпочинаючи засідання, посадовець наголосив, що протидія домашньому насильству – є одним із пріоритетних напрямків роботи органів державної влади з метою профілактики та недопущення таких випадків. “До цього негативного явища прикуто увагу суспільства, різних міжнародних та громадських організацій, а тому на органи влади та місцевого самоврядування покладено ряд обов’язків, що повинні сприяти протидії проявам домашнього насильства,” – зазначив він.

В ході наради, про виконання Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» доповіли представники національної поліції та центру соціальних служб. Також учасники наради обговорили актуальні питання щодо мобільних бригад соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі та прийняли ряд рішень щодо їх функціонування. Нові рішення допоможуть представникам мобільних груп більш якісно надавати свої послуги громадянам, що зазнали насилля або потребують соціально-психологічної допомоги.

Нагадаємо, що в області створено мережу спеціалізованих установ для постраждалих від домашнього насильства, це: 3 притулки, 7 кризових кімнат, 6 консультаційних пунктів, 3 телефони довіри та 52 мобільні бригади, які створені за підтримки Молодіжного благодійного фонду “Ініціатива” у співпраці та за фінансової підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA). Окрім цього, в навчальних закладах, соціальних та громадських установах проводяться інформаційно-просвітницькі кампанії, ведеться профілактична робота із різними категоріями населення щодо запобіганню та протидії домашньому насильству.

Ще одне ключове питання координаційної ради стосувалося реалізації в області Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека». Так, реагуючи на тривалі та жорстокі військові дії в Україні, урядом було прийнято зміни до Національного плану, зокрема щодо проведення реформ у секторі безпеки і оборони, забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, а уже 21 березня 2023 року було затверджено новий обласний план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН.

Розширення прав і можливостей жінок сприяє успіху мирних переговорів і досягненню тривалого миру, пришвидшує відновлення економіки, зміцнює миротворчі операції, підвищує ефективність гуманітарної допомоги та може сприяти протидії насильницькому екстремізму.

Резолюція Ради Безпеки ООН 1325 “Жінки, мир, безпека” охоплює такі основні напрями діяльності – забезпечення повної та рівноправної участі жінок і чоловіків у прийнятті рішень на всіх рівнях, запобігання насильству за ознакою статі, захист прав і врахування потреб постраждалих в умовах конфліктів і після їх завершення, врахування особливих потреб жінок і дівчат, у тому числі вразливих категорій (зокрема біженців, внутрішньо переміщених осіб, жінок, які постраждали від насильства за ознакою статі та сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом), а також жінок-комбатантів, жінок-ветеранів під час надання послуг у сфері охорони здоров’я, психологічної та гуманітарної допомоги, тощо.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано